Categorii
Știință

Puțină logică la lucru: de ce este numărul 0 așa de problematic?

Zero este un număr necesar și poate semnifica multe lucruri: nimic, o zonă de echilibru, punctul cel mai înalt pe un grafic sau cel mai jos ori doar un punct aleatoriu. În orice caz, diferitele întrebări pe care le-ai avea despre matematică au legătură cu logica și mai puțin cu ceea ce percepem a fi formule complicate.

Numberphile explică de ce situații ca 00 sau 1/0 și altele sunt interesate de studiat din perpective diferite. Am reînceput să citesc și să înțeleg lucruri simple de matematică pentru că ele ajută la înțelegrea descoperirilor explicate de oamenii de știință. Iar dacă știi puțină matematică ești, oricum, un om câștigat.

Revenind la diviziunea cu 0, nu poți zice că 1/0 este egal un infinit pentru că infinit este un concept, nu un număr. Dacă 1/0 este egal cu infinit iar 2/0 este și acela egal cu infinit, atunci ai putea zice că 1/0=2/0 ceea ce e complet greșit.

Ca să îți dai seama de ce 1/0 este nedefinit te folosești de limite, ca în filmul de mai sus. lim 1/x cand vii dintre infinit sau minus infinit îți dau rezultate diferite. Cazul 00 este la fel. De data aceasta apelezi la numerele complexe care îți vor oferi limite diferite.

Sper că ți-a plăcut mica plimbare prin lumea logicii matematice.

3 răspunsuri la “Puțină logică la lucru: de ce este numărul 0 așa de problematic?”

Ce dor mi s-a făcut de școală!
Îmi amintesc, când eram elevă, mie-mi plăcea să mă joc cu cifrele… 😀 Și ce fain era!

„Iar dacă știi puțină matematică ești, oricum, un om câștigat.”
Din păcate, nu toți „înțeleg” matematica. 😉

Daca nu e buna la altceva, macar te face sa intelegi cum se aduna banii. Sau cum merg calculele la banca. Nu, aia e chiar grea treaba 😀 Cel mai mult m-a interesat sa aflu ce s-ar intampla daca ai avea infinit/zero. Normal, nu are sens o asemenea fractie 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.