Chunka Mui, jurnalist care scrie și pentru Forbes, anunța zilele acestea că autoturismul care se autopilotează de la Google, este mai mult decât un lucru extravagant sau prin care gigantul internetului să câștige capital de imagine.
Se pare că industria auto din SUA ajunge anual la 2000 de miliarde de dolari, cam de 8 ori cât PIB-ul României. Dat fiind că mașina autonomă (driveless car, cum i se zice în engleză) poate găsi cele mai scurte rute și se poate ghida în mod automat, o serie de probleme se pot soluționa pe această cale.
Din punct de vedere tehnic mașina autonomă are o unitate centrală care primește semnale de la LIDAR (sistem optic de detecție) Radar și GPS, iar apoi comandă direcția, motorul și frânele în cel mai eficient mod posibil. Dar, așa cum se întâmplă mereu cu tehnologiile care au potențiat enorm, oamenii ajung să privească acest vehicul într-un mod aproape idilic.
Google a anunțat că mașina autonomă va reduce accidentele cu 90% și va eficientiza traficul și consumul cu 90%. Dat fiind că în SUA au loc 5,5 miliaone de accidente anual și mor mai bine de 33 de mii de oameni, este clar că reducerea lor într-un mod semnificativ este un lucru de dorit.
Chunka Mui povestește, pe scurt, despre influența pe care acest autovehicul o poate avea asupra multor aspecte ale vieții de zi cu zi a oamenilor și asupra activității guvernelor și companiilor. Firmele de asigurări vor pierde din venituri pentru că nu vor mai fi accidente așa de multe, avocații specializați în accidente auto vor pierde și ei, fabricanții de autoturisme vor folosi mai puține materiale pentru construirea mașinilor, guvernele nu vor mai avea nevoie de polițiști să dea amenzi, străzile nu vor mai avea nevoie de iluminat public pentru că aceste autoturisme se ghidează pe întuneric fără probleme.
În cel de-al doilea articol pe această temă scris pentru Forbes, Chunka Mui afirmă că drumurile vor fi mai înguste iar locurile de parcare se vor împuțina datorită faptului că se va populariza concepul de împărțire a mașinilor, situație în care apelezi la un autoturism să te ia de oriunde și să facă misiune de taxi pentru tine. Același autoturism ar putea fi folosit și de vecinii tăi.
Un punct în care mașina autonomă de la Google va avea mult de câștigat este că va putea fi folosită pe post de platformă, adică va permite instalarea de programe și alte aparate pentru a face experiența drumului mai plăcută. În acest fel naveta va deveni, cu adevărat, o perioadă de relaxare. Legat de autoturism ca platformă, Ford Mytouch este creat în acest fel, pentru că permite dezvoltatorilor de aplicații să creeze programe care să poată fi instalate în creierul mașinii.
Mașina Google este văzută ca un mesager al unei sociețăți elevate, ba chiar o soluție pentu multele probleme ale zilelor noastre, cum s-a întâmplat cu industria radio prin anii ’20. Când a apărut indutstria radio în SUA nici nu se punea discuția să se audă reclame pe unde iar noul mediu de comunicare era văzut ca ceva care avea să transforme profund societatea americană. Și așa a fost.
Că așa va fi și cu mașina Google, nu știu, dar eu așa aș spera. Merită să ne gândim la posibilitățile unui asemenea autovehicul pentru că va veni ziua în care este realitate pentru toți.
Citește pe îndelete cele două articole de pe Forbes:
- Fasten Your Seatbelts: Google’s Driverless Car Is Worth Trillions
- Google’s Trillion-Dollar Driverless Car – Part 2: The Ripple Effects
Ți-ai lua asemenea mașină?
2 răspunsuri la “Mina de aur a Google: autoturismul care se autopilotează”
Supercool! 😀
Abia astept sa avem si noi asa ceva in Romania. Poate in 10 ani avem norocul asta. Perspectiva e mult prea buna ca sa nu o luam in seama. WANT Google car!