Categorii
Tehnologie

Fotosinteza artificială nu este departe de a deveni standard

Panasonic caută să găsească o nouă nișă de dezvoltare și a pus la punct Sistemul Artifical de Fotosinteză, sistem care a fost prezentat deja la cea de-a 19-a Conferință Internațională pentru Conversia și Stocarea Energiei, eveniment ce a avut loc la Pasadena, SUA, în data de 30 iulie 2012.

Diginfo.TV a prezentat un film cu aparatul care face fotosinteză articificială. Sistemul se folosește de dioxid de carbon și apă pentru a genera oxigen și substanțe organice (acid formic). Panasonic anunță că eficiența acestui aparat este de 0.2%, asemănătoare cu eficiența proceselor folosite la generarea energiei din biomasă.

Sistemul Articial pentru Fotosinteză poate fi folosit la fabrici sau centrale, unde generarea de cantități uriașe de dioxid de carbon este o problemă acută. Se urmărește, în acest fel, reducerea cantității de dioxid de carbon din aer și contracararea efectului de seră.

În comunicatul de presă Panasonic explică, pe scurt, cum funcționează sistemul și viitorul fotosintezei artificiale.

Din schema de mai jos poți vedea că se folosește o celulă fotovoltaică introdusă în apă și legată printr-un fir de un calatizator metalic. Când celula fotovoltaică primește lumină moleculele de apă din zona celulei sunt descompuse în molecule de oxigen și ioni de hidrogen. În același timp, curentul electric generat de celula fotovoltaică ajunge la catalizatorul metalic care determincă reacția dintre ionii de hidrogen și dioxidul de carbon rezultând acid formic.

fotosinteza-artificiala-panasonic-tm

Procesul fotosintezei artificiale duce la generarea de oxigen, curent electric și reduce cantitățile de dioxid de carbon. Se mai obține și acid formic, dar dorința cercetătorilor de la Panasonic este aceea de a obține hidrocarburi sau anumite tipuri de alcooli. Acest lucru este posibil prin schimbarea catalizatorului metalic.

Plants, you are so obsolete! Oricum, sper că vom avea plante chiar și când sistemele de fotosinteză artificală se vor dovedi mai eficiente decât plantele. Date fiind beneficiile unor asemenea sisteme abia aștept să văd ziua când vom auzi de standardul Panasonic în procesele de fotosinteză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.