Categorii
Știință

Nu suntem singuri: 6% din Piticele Roșii au planete ca Terra

6% din pitice roșii au planete care ar putea avea apă în formă lichidă și ar putea găzdui viață. Piticele roșii sunt cel mai des întâlnit tip de stea, sunt mult mai reci ca Soarele, de 100 de ori mai puțin strălucitoare și au o treime din dimensiunea stelei noastre. Pentru fiecare stea pe care o vezi pe cer există cel puțin trei pitice roșii pe care nu le poți observa cu ochiul liber.

Se crede că Pământul are surori chiar și la distanță de 16 ani-lumină, mult mai aproape decât se credea. Asta dacă e să nu luăm în calcul planetele din sistemul Alpha Centauri, planete despre care se crede că ar fi de mărimea lui Jupiter și nu ar putea găzdui viață așa cum o știm noi.

Cum pot fi descoperite aceste Pământuri din afara Sistemului Solar? Destul de simplu: când o plantă trece prin dreptul unei stele, cantitatea de lumină venită de la stea scade puțin. Urmărind scăderile în strălucire astronomii pot să își dea seama de viteza de deplasare a planetei, de mărimea sa și ce fel de atmosferă are (prin studii de spectografie).

Chiar dacă dăm de semne de viață pe asemenea planete ne-ar lua cam 19 000 de ani numai să ajungem la Alpha Centauri cu tehnologia de azi. Până nu am fi înstare să călătorim lejer pe alte planete nu mi-aș pune mult în gând să intru în contact cu ființe extraterestre. Există extratereștrii? Aș zice că da! Tot așa cum există și unicorni în Africa, dar se numesc rinoceri. Adevărul s-ar putea să nu ne placă.

Via [Video from Space].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.