Categorii
Cultura Știință

Locuri ciudate unde se poate găsi viață: Blood Falls

Hank Green ne povestește despre Blood Falls (Casacadele de Sânge), parte a Ghețarului Taylor, din Antarctida (hartă), unde se poate observa cum o coloană roșiatică de fluid iese la suprafață și creează imaginea unui râu de sânge.

Ei bine, acel râu de sânge este apă subterană care conține o mulțime de particule de fier oxidat (rugină), motiv pentru care are culoarea aceea roțiatică. Un lucru interesant descoperit de oamneii de știință este faptul că, deși apa aceea este de trei ori mai sărată ca apa oceanului, ea conține viață. Mai precis: bacterii.

Venind de la o adâncime de 400 de metri apa aceasta scoate la suprafață organisme care au stat închise, ca într-o capsulă a timpului biologică, timp de 2 milioane de ani, fără pic de oxigen. Aceste organisme respiră descompunând sulfații din apă (de unde își iau oxigenul) iar resturile lăsate de bacterii reacționează cu fierul din apă pentru a recrea sulfații (posibil sulfat de fier -FeSO4).

Care este importanța studierii unor asemenea organisme? Studiind cum pot supraviețui în condiții extreme, la fel ca tardigradele (sau alte animale care nu pot muri), putem afla cum supraviețuiesc asemenea animale pe alte planete, dacă există viață acolo, și putem afla cum era viața în urmă cu foarte mulți ani.

Dacă vrei să călătorești în timp este suficient să mergi la Blood Falls. 2 milioane de ani înapoi în timp ajung, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.