Categorii
Știință

Paiul cosmic sau de ce suntem datori gravitației

Michael Stevens, pasionat al cunoașterii în general, face filme explicative extraordinare în care răspunde la cele mai ciudate întrebări posibil. Fie că povestește despre animalele cu roți, despre moduri de conservare a oamenilor după moarte sau despre călătoriile spre alte stele, el are mereu suprize în filmele ce le face.

În filmul de mai sus el își pune întrebarea: dacă am avea un pai lung până în afara atmosferei și un capăt al paiului ar fi în ocean, vidul spațiului cosmic ar aspira toată apa? Răspunsul este NU. Gravitația este mai puternică decât te-ai aștepta iar apa nu ar urca mai mult de 10 metri în pai până să se oprească.

Același fenomen care determină plutirea baloanelor cu heliu către parțile superioare ale atmosferei este responsabil și de urcarea apei 10 metri în acel pai. Este vorba de presiunea mai mare exercitată de un fluid care este mai aproape de sol asupra unui balon, în partea inferioară a acestuia, fată de presiunea mai mică de pe partea superioară a balonului.

Cu toate că vidul cosmic nu ar fi în stare să ne fure apa oceanului, Pământul tot pierde o cantitate de de hidrogen din atmosferă. Nu pierde așa de mult încât să ne pună viața în pericol. 😀 Nu uita să te abonezi la Vsauce pentru alte asemenea filme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.