Categorii
Știință

Ce știe știința despre pisici?

Studiul pisicilor a ajutat la crearea unui sistem de orientare in spațiu a sateliților artificiali numit sistem nonholonomic, sistem in care se folosesc patru roți care se rotesc la diferite viteze și determină schimbarea orientării satelitului. Pisicile sunt vedete pe YouTube și unele dintre cele mai îndrăgite animale.

În filmul de mai sus ASAP Science prezintă câteva caracteristici ale pisicilor, însoțite cu explicații. De exemplu, pisicile văd în zone cu luminozitate scăzut pentru că au celule în spatele retinei care reflectă lumina înapoi către retină, ajutându-le să distingă mai multe lucruri din mediul înconjurător. Pe întuneric total pisica este la fel de neajutorată precum sunt oamenii.

Pisicile se pot droga cu o plantă numită cătuşnică (engl. catnip), plantă aromată care, atunci când este consumată de pisici, le determină pe acestea să aibă halucinații și comportament total necaracteristic.

Pisicile știu întotdeauna direcția sus-jos și pot cădea în picioare aprope mereu iar când coada lor este ridicată în timp ce le mângăi ele te invită, de fapt, să le miroși… partea dorsală.

Un lucru mai puțin știut este că motanii pot avea numai două culori: alb+altă culoare iar pisicile pot avea trei culori, adică alb + două culori. Acest fapt se datorează prezenței unei gene a culorii în cromozomul X. Pisicile, fiind femele, au cromozomi XX iar masculii, XY, iar Y nu are genă de culoare.

Un alt lucru: atunci când pisica își ascunde excrementele în nisip, este o recunoaștere a faptului că te vede pe tine ca stăpân/ă a casei. Bine de știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.