Categorii
Știință

Animație: originea universului

În filmul de mai sus poți afla ce este cosmologia și de ce avem nevoie de acceleratoare de particule. Coosmologia este disciplina ce studiază originea, dezvoltarea și viitorul Universului iar acceleratoarele de particule, ca LHC, permit testarea unor ipoteze și recrearea unor condiții asemănătoare stării din momentul Big Bang.

Acest lucru nu înseamnă că vor face o gaură neagră sau că vor exploda, ci doar faptul că, accelerând particulele la viteze foarte mari și ciocnindu-le, pot găsi indicii care să ne spună câte ceva drepre forța ce a existat în momentul Big Bang.

Tot Universul și forțele care există sunt derivate din acel moment iar oamenii de știință caută de mai bine de un secol să afle care este forța care le reunește pe toate: electromagnetică, gravitațională, forța nucleară tare și forța nucleară slabă.

Cosmologia are mult ajutor de la observatoarele astronomice de la sol, de la sateliți și de la acceleratoarele de particule. Noul mare mister este natura materiei întunecate, care interacționează numai la nivel gravitațional, și a energiei intunecate, care poate fi o constantă cosmologică ori o forță necunoscută nouă.

Via [Open Culture].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.