Internetul este compus din toate rețelele regionale care unesc sute de milioane de computere, tablete sau smartphone-uri. Această rețea globală are o serie de reguli, numite protocoale, în baza cărora se transmite informația dintr-o parte în alta.
Filmul de mai sus prezintă definiția unor termeni ca HTTP, TCP, DNS, adresă IP și altele și explică modul în care ajunge informația de pe serverul pe care este găzduit Tehnocultura.ro tocmai în calculatorul tău.
Ce se întâmplă când vezi o pagină de internet? În primul rând browserul tău (Chrome, Firefox, IE) trimite o cerere către serverul unde este siteul și cere să îi fie oferită pagina (se face request pe fiecare resursă în parte: html, javascript, text, css, media) iar aceasta este trimisă în pachețele mici către calculatorul tău.
Browserul începe să construiască în acel moment pagina chiar în calculatorul tău. Așadar, când vezi o pagină de internet tu nu o vezi direct pe serverul respectiv, ci o descarci în calculatorul tău și de acolo vezi conținutul.
Încă de când internetul a devenit domeniu public au existat o serie de protocale care au asigurat transferul de informație între server și clienți (calculatoarele noastre) sau între servere și servere. Uneori se folosește transmiterea de informații criptate prin internet pentru a proteja părțile implicate în schimbul de mesaje.
Termeni ca internet cookies sau internet of things sunt, de asemenea, comuni. Cloud computing? Este deja un termen des folosit și, sper eu, înțeles.
Dacă îmi permiți, eu vreau să declar internetul a 9-a minune a lumii 😀