Categorii
Știință Tehnologie

De ce plutesc astronauții la bordul ISS?

Michael Stevens, cel care are Vsauce pe YouTube, își pune întrebări foarte interesante, ciudate chiar, și tot el dă răspunsul. Studiază un subiect săptămâni întregi, după care prezintă un film din care aflăm informații noi iar miturile sunt curățate din cultura noastră generală.

În filmul de mai sus Michael întreabă dacă se pot naște copii în spațiul cosmic și, dacă da, atunci cum vor arăta ei. La final de film vei vedea cum ar arăta asemenea copii. Nu este o imagine tocmai frumoasă.

Viața în spațiul cosmic nu este ușoară și vine cu o serie de riscuri. La bordul ISS astronauții sunt ei înșiși laboratoare de experimente pentru că se pierde aproximativ 1% din masa osoasă în fiecare lună, mușchii se atrofiază, inima slăbește iar ei pot pierde 22% din sângele din corp.

Pierd 22% din sângele din corp pentru că, din cauza imponderabilității, creierul primește mai mult sânge decât pe Pământ și comandă reducerea creării de sânge în corp, considerând că este exces de fluid. În spațiul cosmic se poate pierde și până la 40-60% din masa osoasă, dacă se stă foarte mult timp în asemenea navete spațiale.

Pentru cultura noastră generală, imponderabilitatea de la bordul ISS nu este egală cu lipsa gravitației. Gravitația la 320km altitudine este cam 90% din cea de la sol, adică destul de mare. Dacă ai avea o clădire înaltă de 320 km și ai pune un astronaut acolo, ai vedea că el nu plutește.

Imponderabilitatea prezentă la bordul ISS se datorează anulării accelerației gravitaționale de către accelerația centrifugă. ISS este un obiect care se rotește în jurul altuia, motiv pentru care apare accelerația centrifugă, opusă gravitației. Acelerației gravitaționale îi poți zice accelerație centripetă, pentru că acționeză pe direcția dintre cele două corpuri și înspre centru Pământului.

Stația Spațială Internațională (ISS) nu zboară în jurul Pământului, ci orbitează. Orbitarea este o cădere continuă în care un obiect cosmic nu atinge suprafața altui obiect mai mare ca el pentru că are viteză mare și este la distanță apreciabilă. În cazul ISS-Pământ se aplică faptul că planeta noastră are o curbură, chiar dacă ISS este foarte aproape de suprafață.

Ai alte întrebări legate de spațiu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.