Categorii
Știință

Câteva lucruri despre matematică. Bonus: de ce 0!=1

Spre deosebire de biologie sau chimie, unde poți simți pe viu diferite obiecte sau efecte, matematica pare a fi ceva din afara acestui Univers și unii consideră că ea nu există, fiind doar o invenție a omului. Să fie adevărat acest lucru? Este drept că noi am construit formulele matematice pe baza logicii și a observațiilor din jurul nostru, dar este matematica o trăsătură a Universului?

Filmul este oarecum filosofic, insă cred că atrage atenția asupra unui lucru important: Universul pare a fi ghidat de câteva reguli relativ simple, iar acele reguli pot fi exprimate prin diferite ecuații.

Indiferent de părerea noastră, matematica este un domeniu care ne-a adus o tehnică mai bună și ne va duce în viitor. Nu, nu sunt mare fan matematică și abia dacă pot face radical dintr-un număr de două cifre din cap, dar consider că ar trebui să ne schimbăm puțin perspectiva asupra acestui domeniu.

Matematica are frumusețea ei și sunt sigur că vrei să te abonezi la canale YouTube ca Numberphile sau Vihart, de unde poți învăța de ce matematica este importantă și de ce este așa de fașcinantă.

Iată, de exemplu, ce de 0!=1 (zero factorial egal cu 1):

Zero factorial este egal cu unu pentru că, astfel, se completează un ciclul n!=(n+1)!/n. Factorialul ne vorbește și în câte moduri pot fi aranjate lucrurile. Dacă te uiți așa la problemă, este mult mai ușor să înțelegi factorialul.

Când zicem că 0! semnifică faptul că zero lucruri pot fi aranjate doar o dată, apelăm la un raționament filosofic. Cât face (-3)! ? Have fun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.