Un atac DoS, denial of service, sau DDoS, distributed denial of service, este o metodă prin care blochezi accesul vizitatorilor la un website. Pentru a face acest lucru serverul țintă este saturat de o mulțime de cereri de pachete de informații în foarte scurt timp.
Succesul unui asemenea atac constă în tocmai sența serverelor: acestea sunt mașini care știu să facă un singur lucru și acela este să trimită oricui cere resursele publice de pe acel server. Când ceri să vezi o pagină de internet browserul tău trimite un pachet foarte mic de date prin care își manifestă dorința de a primi acea paginaă. După ce procedeul numit three way handshake este definitivat, respectiv s-a creat legătura cu serverul, acesta din urmă începe să trimită pagina către calculatorul tău.
În cadrul unui atac DDoS ssrverul țintă primește foarte multe asemenea cereri, atât de multe încât nu mai poate face față iar accesul la website-urile de pe el este restricționat. Țintele unor asemenea atacuri sunt, de obicei, băncile, instituții gurvenamentale sau firme mari.
Folosit ca metodă de protesc atacul DoS este o armă cibernetică în toată regula și implică încălcarea câtorva legi internaționale, mai ales în cazul în care se folosesc calculatoare infectate pentru a duce la capăt atacul. Filmul de mai sus întreabă dacă DDoS poate fi considerat o armă. Dat fiind că poate duce la pierderi mari, atacul poate f considerat o armă.
Una dintre alegerile activiștilor este LOIC, Low Orbit Ion Cannon, un program scris in C# care permite rularea unor atacuri chiar de către un singur om, din calculatorul său. Varianta de web, numită LOWC, Low Orbit Web Cannon, poate fi rulată din browser.
Dacă ai ceartă cu cineva, ar trebui să eviți folosirea unor asemenea instrumente. Nu știi când arma se întoace împotriva ta 😀