Categorii
Știință

Uimitoarea noastră casă: află informații mai puțin știute despre planeta Pământ

Despre planeta Pământ poți afla multe de pe pagina de Wikipedia, dar nu dai așa de ușor de informațiile cele mai interesante. Infograficele din acest articol îți vor prezenta pe de o parte 50 de lucruri mai puțin știute despre planeta noastră iar apoi vei explora, în mod interactiv, sistemul Pământ-Lună și vei învăța alte lucruri.

Primul infografic este a fost creat de Giraffe.ie (via) și prezintă 50 de lucruri interesante despre planeta naostră printre care:

  • Pământul devine zilnic mai greu cu 100 de tone de material din spațiul cosmic (prin căderea meteoriților sau datorită meteorilor)
  • la 19 km altitudine apa fierbe la temperatura corpului din cauza presiunii scăzute
  • doar 3% din apa de pe Terra este dulce
  • 90% din activitatea vulcanică are loc pe fundul oceanelor
  • centrul planetei este format dintr-o sferă solidă din fier (nu este fier topit)
  • pe planeta noastră au existat, în total, 106 miliarde de oameni
    • Iată infograficul în toată splendoarea lui:
      50-lucruri-nestiute-despre-planeta-pamant

      Următorul este un infografic interactiv de la revista online Nautilus. Este o revistă care se publică destul de rar, dar articolele sunt chiar lungi și pline de informații. Noutatea la Nautilus este faptul că are o grafică aparte și fiecare articol vine cu ceva ilustrativ, un lucru de dorit mai ales când ai de citit despre subiecte destul de greu de digerat.

      În articolul As The Earth Turns, scris de către Stephen Cass, ne este adus aminte faptul că lumea din jurul nostru este total diferită de ceea ce știm noi și că, dacă ne uităm bine, există mecanisme complexe care ne permit nouă să existăm.

      Dacă dai clic pe imaginea de mai jos ajungi la infograficul interactiv ce te va învăța că datorită Lunii noi avem 24 de ore în zi, și nu 10 pe cum am fi avut în mod normal, și mai înveți faptul că tot datorită Lunii, axa Terrei se menține în jurul înclinației de 23 de grade, altfel ar fi oscilat puternic între 11 și 41 de grade. Lună, mulțumim!
      nautilus-infografic-interactiv-luna-pamant-informatii-nestiute

Un răspuns la “Uimitoarea noastră casă: află informații mai puțin știute despre planeta Pământ”

Sunt foarte multe date interesante. Cifra oamenilor care au trait pe pamant este mult mai mica, dupa un savant rus, care facea niste calcule de densitate a scheletelor pe unitatea de suprafata. El afirma ca nu se gasesc atatea schelete cate ar trebui (din calculul densitatii) si tragea concluzia ca, defapt, numarul oamenilor care au trait pe pamant este mult exagerat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.