Categorii
Știință

The Elegant Universe: există mai multe dimensiuni? Teoria superstringurilor zice că există 11!


Cum ar arăta o ființă venită din mediul quadridimensional? Nu putem ști pentru că nu am experimentat așa ceva, dar putem bănui că vom vedea doar partea tridimensională a acelei ființe. Undeva la limita dintre filosofie și fizică teoretică cele 4 sau mai multe dimensiuni (poate chiar 11) ale Universului par a fi răspunsul la mult căutata Teorite Unificată a Forțelor, o teorie/formulă fizică ce are rolul de a modela orice se întâmplă în Univers.

Tot așa cum electricitatea și magnetismul au fost formulate în teoria despre electromagnetism și se știe de legătura dintre cele două, în același fel se caută acea formulă fizică gata să unească gravitația, electromagnetismul și forțele nucleare slabe și tari.

Într-o lume total ciudată, cea cuantică, se petrec multe lucruri greu de explicat și la fel de ciudate sunt lucrurile ce se petrec la nivel macroscopic, amintindu-ne aici de Teoria Relativității Generale a lui Einstein. Cum reușești să unești cele două lumi într-o singură formulă fizică?

Brian Green spune că teoria superstringurilor, cea care spune că la baza Universului sunt corzi de energie care vibrează într-un anume fel iar acele corzi se desfășoară în 11 dimensiuni și la nivel microscopic (oricum, mult mai mic decât un nucleu de atom), este răspunsul la căutările oamenilor de știință. Să urmărim prezentarea lui Brian Greene, prezentare ce cuprinde și o parte de istorie:

Ajungem acum la The Elegant Universe. Este o serie de trei filme documentare despre căutarea teoriei unificate a forțelor. Partea 1 este mai jos:

Partea 2 The Elegant Universe:

Partea 3 The Elegant Universe:

Nu-i așa că Universul în care trăim e mult mai ciudat ca filmele SF la care ne uităm cu drag? 😀

Pentru cine vrea să învețe câte ceva despre teoria superstringurilor există niște cursuri online aici și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.