Categorii
Tehnologie

Ce este NAT și cum comunicăm, prin calculatoare, pe internet?


NAT este scurtătura de la Network Address Translation și este procesul prin care un set limitat de IP-uri este împărțit unui număr de 2-3 ori sau mai mare de aparate decât suportă protocolul IPv4 (aproximativ 4 miliarde de adrese).

În 2013 sunt conectate la internet mai bine de 7 miliarde de aparate, aproape dublu față de cât poate suporta protocolul IPv4 care, datorită formatului de adrese gen 255.255.255.255, are un set destul de mic de adrese. IPv6 ajunge încât să ofere adrese întregii galaxii și tot mai rămân de împrumutat.

NAT are rolul de a ascunde sub același IP un număr nelimitat de aparate. Dacă ai o rețea acasă, atunci sigur routerul folosit are NAT. NAT are rolul de a crea tabele din care face corespondența între un ip alocat local, în rețeaua ta, și cu ip-ul rețelei+un port specific aparatului tău. De exemplu, dacă ip-ul alocat casei tale este 168.192.34.12 (ipotetic) și laptopul din camera mare are ip-ul 10.0.0.1:36123 (36123 fiind un port la care poate fi accesat), laptopului i se creează corespondența 168.192.34.12:16. Dacă mai ai și un desktop la ip local 10.0.0.34:36123, atunci NAT va crea corespondența 168.192.34.12:17 și tot așa.

În acest fel se pot conecta foarte multe calculatoare la un router și prin router la internetul mare. Chiar și la nivel de ISP ( furnizor de internet gen RCS, Romtelecom, UPC etc) se folosește, uneori, NAT pentru că și acestea primesc doar un set limitat de adrese.

Acum că ai văzut cum se poate ca laptopul tău să fie identificat în rețeaua locală tocmai venind de pe marele internet, să vedem cum comunică aceste mașini electronice cu internetul. După ce avem corespondența de adrese computerul se poate conecta la internet prin trimiterea unor date către un server îndepăratat. Datele vor cuprinde ip-ul de plecare, cel de pornire, datele cerute și, la nivel local, adresele locale de ip.

Când te uiți la o pagină de internet browserul tău (Chrome, IE, Firefox) trimite o cerere către serverul destinație iar acesta îți va trimite înapoi imaginile, textul și filmele cerute. Se merge din aproape în aproape iar cererea ta este trimisă din router în router, pe diferite trasee, până când ajunge la destinație. Urmărește filmul de mai jos să vezi despre ce e vorba:

Alte detalii găsești și în articolele despre ce se întâmplă când vezi o pagină de internet și cum funcționează internetul.

4 răspunsuri la “Ce este NAT și cum comunicăm, prin calculatoare, pe internet?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.