Categorii
Cultura

Adevărul despre numerele arabe: ele sunt numere indiene iar promotorul acestora nu a fost arab, ci persan


Al-Khwarizmi sau altfel spus Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī, a fost un matematician de excepție al secolelor VIII – IX care a locuit în Bagdad, Iraq, unde a fost tutore în Casa Înțelepciunii. De origine el era persan, de prin zona Uzbekistanului și a popularizat numerele indiene cunoscute azi sub denumirea de numere arabe.

Modelul roman este foarte dificil de folosit în ecuații, pentru a prezenta numere foarte mari și nu are nici un concept pentru zero, astfel că Al-Khwarizmi a făcut un mare bine omenirii prin popularizarea numerelor indiene și prin sistematizarea unor calcule matematice cunoscute azi drept algebră (mai specific este vorba de rezolvarea ecuațiilor de grad I și II și nu numai).

Termenul de algebră provide din cuvântul al-jabr, care semnifică mutarea unor termeni dintr-o parte în alta a semnului egal pentru a obține o reducere a acestui număr de termeni și pentru a elimina cantitățile negative din ecuație. De exemplu x^2 + 5 = 40x + 4x^2 devine 5 = 40x + 3x^2.

Al-Khwarizmi a fost cunoscut și sub numele de Algoritmi, cuvânt care stă la baza termenului de algoritm, a creat cartea Fața Pământului, carte ce prezenta lumea cunoscută la acea oră, și a avut contribuții în domeniile geografie și astronomie.

La sute de ani dupa moartea lui Al-Khwarizmi Fibonacci a scris o carte despre numerele arabe cu scopul de a le populariza în Europa anului 1202, dar nu a avut succes. Abia prin anul 1500 cifrele arabe au fost folosite pe larg de învățați și de comercianți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.