Categorii
Cultura Știință Tehnologie

Recomandări TehnoCultura #1: plantele vorbesc, universuri paralele, matematici ciudate și lupta contra cancerului

Am o mulțime de surse și de subiecte despre care aș putea să scriu, dacă aș avea câte 8 ore numai pentru Tehnocultura, dar mai am alte două joburi și doua bloguri, așa că subiectele despre care nu scriu în detaliu vor fi publicate în articole-recomandări.

Sunt sigur că îți plac recomandările mele din lumea științei, culturii și tehnologiei. Vei citi despre cele mai noi știri din lumea științei ori comentarii pertinente legate de subiecte precum „ce sunt găurile negre” sau „când vom putea învinge cancerul cu totul”. Sursele vor fi din România și din afară, dar nu îmi fac probleme că nu știi engleza.

Recomandările de azi vin de la Revista online Nautil.us, care are și o revistă trimestrială genială:
1. Învățăm de la arbuști: plantele folosesc substanțe chimice pentru a chema în ajutor prădători ce atacă atacatorii plantelor – dacă tai iarba, simți un miros specific. Este vorba de anumite substanțe chimice eliberate de plante pentru a cere ajutor de la prădători și pentru a transmite alarma și către alte plante.

2. Este multiversul o realitate? – Teoria superstrigurilor lasă loc de interpretări de genul multiversurilor, dar nu există încă date concludente. Totuși, chiar dacă ar exista universuri paralele nu are face parte, tehnic vorbind, din același Univers?

3. Aflăm că bacteriile căștigă lupta cu antibioticele, dar că există un cal troian ce ne-ar putea ajuta – bacteriile reușeșsc să evolueze foarte repede și, în întâlnirile lor cu antibioticele, cu alte bacterii și cu virușii, ele fac colecții de gene pentru a-și întări mecanismele de protecție. Oamenii de știință se folosesc, mai nou, de CRISPR ( Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), secvențe de ADN bacterian care se tot repetă și despre care nu s-a știut nimic până de curând. Ei bine, acestea sunt zone în care sunt atașate secvențe de ADN de la virușii cu care se luptă. CRISPR va fi folosit pentru a combate acele bacterii în loc de a le ajută să trăiască, oferindu-ne medicamente mai bune.

4. Grigori Perelman, matematician evreu ce trăiește în Rusia, a refuzat un premiu 1 milion de dolari – matematicianul rus a primit o groază de alte premii, dar le-a refuzat pe toate. El a rezolvat ipoteza lui Poincaré, lucru greu de înțeles: orice suprafață conectată simplu și închisă ce acoperă un corp în 4D (3-manifold [manifold], cum este numită) este homeomorfică față de o sferă în 4D( numită 3-sphere – adică regiunea în spațiul 4D în care toate punctele sunt la aceeași distanță față de un punct central). Homeomorfic înseamnă că poți restrânge această suprafață în mod continuu până ajungi la un punct. Vezi în imaginea de mai jos: un cerc (un 2-manifold sau suprafață 2D) este homeomorfic pentru o sferă (2-sphere), pentru că îl poți restrânge în mod continuu, fără a-l întrerupe, și ajunge într-un punct.
400px-P1S2all
Prin contrast un cerc pe un tor nu este homeomorfic, pentru că nu îl poți restrânge în mod continuu către un punct. Vezi imaginea din dreapta de aici.

5. Urșii polari și protecția planetei – activiștii s-au folosit de motivul extincției urșilor polari pentru a obliga statele să adopte măsuri de prevenire a încălzirii globale. Deștept.

6. Cum se mai poate lupta împotriva cancerului – pe la finele secolului XIX se folosea o metodă de a lupta împotriva cancerului: infectarea numai a celulelor canceroase cu o boală suficient de periculoasă. Acest lucru determina sistemul imunitar al oamenilor să atace tocmai celulele canceroase. Ingenios. Din păcate s-a trecut, în scurt timp, la folosirea iradierii în tratamente și nu se prea folosește azi acea metodă veche.

7. GTA 5 a avut vânzări de 1 miliard de dolari în primele zile – despre rolul GTA în viitorul industriei entertainmentului.

8. Termeni medicali care trebuie schimbați – unii doctori naziști au avut onoarea de a avea boli numite după ei. Lumea atacă acest fapt și se dorește trecerea la denumiri descriptive, nu la denumirea bolilor după doctorul ce le-a descoperit ori clasificat.

Gata pe acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.