Categorii
Tehnologie

SunJammer: epoca velelor solare a început


Am auzit la Star Trek pentru prima oară de vele solare, ca metodă de deplasare, dar nu credeam că vor fi puse vreodată în aplicare. Iată că din 2014 vom avea primul satelit cu velă solară, SunJammer: se va folosi de inerția generată de impactul luminii cu velele solare pentru a propulsa satelitul.

Prima mențiune serioasă despre velele solare a fost făcută prin 1958, în revista Jet Propulsion. Se știa încă de pe atunci că lumina generează o inerție la contactul cu orice suprafață (adică o apasă), astfel că orașul Chicago este ziua mai greu cu aproximativ 136 de kilograme. De vreme ce acest potențial există era de așteptat ca velele solare să fie văzute ca metodă de deplasare.

Sunjammer va putea fi folosit pentru poziționarea satelitului în jurul Pământului și va avea o treime din suprafața unui teren de fotbal american. Velele solare împachetate au o greutate de 31 kg iar satelitul (modulul de suport) are 79 de kg.

Nu va putea fi la fel de flexibil ca un satelit convențional și probabil va fi destul de lent, însă tocmai faptul că principiul velelor solare va fi pus în aplicare este un motiv mare de bucurie. Poate aflăm ceva nou și ne vom putea folosi de datele noi pentru a face navete care zboară cu o zecime din viteza luminii. Mai e mult până acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.