Categorii
Știință

Combustia metalelor: fierul arde ca hârtia


Este la mintea cocoșului să te gândești că magneziul arde foarte ușor în apă sau când dai cu stingătorul de foc peste el, dar e mai greu să crezi că fierul arde la fel de lesne ca hârtia, nu? Ei bine, dacă sunt respectate anumite condiții, atunci fierul arde ca un mănunchi de paie.

Arderea sau combustia este un proces the oxidare foarte rapidă cu generare de căldură. Fierul lăsat în aer liber se oxidează în timp, așadar are loc o ardere foarte lentă iar căldura generată este prea mică pentru a fi percepută de oameni.

Dar nu despre ruginire, oxidare în timp, vreau să vorbesc, ci despre arderea în sensul în care o știm cu toții, cea în care apare flacăra și se generează căldură. În mod normal poți vedea că obiectele din fier se topesc dacă le încălzești suficient de mult, dar nu ard precum hârtia. Prin zona a 1200 de grade Celsius fierul se topește, dar nu ia foc pe cum te-ai aștepta.

Condiția ca fierul să ardă ca un mănunchi de paie este folosirea unui fierului sub formă de lână de fier, un mănunchi de suvițe de fier foarte subțiri. Dacă obții o asemenea lână de fier, vei fi în stare să o aprinzi numai cu un chibrit. Arde chiar repede.

De ce fierul sub formă de lână de fier arde iar un cui sau o bucată mare de tablă nu? Fenomenul este posibil datorită faptului că suprafața expusă oxidării este mult mai mare în formă de șuvițe iar căldura mare poate încălzi ușor fierul în profunzime până la temperatura de ardere. La fel se întâmplă și cu lemnul: sub forma unei hârtii arde ușor, dar sub forma unui butuc arde foarte greu.

Un alt exemplu de ardere a fierului sub formă de lână poate fi văzut pe PopSci. Așadar, orice material arde, dacă îi pregătești condițiile necesare.

2 răspunsuri la “Combustia metalelor: fierul arde ca hârtia”

Va rog frumos faceti un video despre arderea cupryi. Si explicati-ne de ce flacara ia culoare verde.
Multumesc anticipat!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.