Categorii
Tehnologie

Istoria bateriilor: bateria descoperită în Bagdad are 2000 de ani


Hank Green ne explică importanța bateriilor în viața de zi cu zi. Bateriile din telefoanele noastre și cele din mașinile electrice folosesc același sistem : energia chimică potențială stocată poate fi convertită în energie electrică.

Pentru ca un aparat să funcționeze ai nevoie de electroni în mișcare (curent electric) iar o baterie obține asemenea electroni în mișcare datorită reacțiilor chimice care transportă electroni de la anod la catod, prin intermediul electroliților. Baterille se mai numesc și celule electrochimice.

Cea mai veche baterie are 2000 de ani și a fost descoperită în Bagdad. Odată ce oamenii de știință au reconstruit acel model de baterie au observat că tensiunea generată avea 1-2 volți. Este probabil ca acea baterie să fi fost folosită la pulverizarea aurului peste diferite obiecte.

Bateriile moderne și-au văzut începutul în anul 1800, când Alessandro Volta, fizician italian, a creat pila voltaică. Acest tip de baterie nu este tocmai stabil, având curent electric ce fluctuează, astfel că a fost nevoie de intervenția lui John Frederic Daniell pentru a crea o baterie (bateria Daniell) ce putea oferi curent electric în mod constant.

Bateriile Daniell au fost foarte bune pentru o mulțime de aplicații, putând a fi mutate relativ ușor din loc în loc, dar faptul că foloseau un electrolit lichid prezenta un risc mare.

Pe la finele secolului al XIX lea s-au inventat bateriile cu celule uscate, care nu mai foloseau un electrolit lichid, ci o pastă. Acum bateriile portabile puteau fi un lucru practic.

Azi avem baterii cu Li-ion, care se reîncarcă destul de repede și ne țin telefoanele în viață pentru o zi sau două. A fost drumul lung până aici, dar mai e destul până obținem și niște baterii suficient de practice pentru a avea numai automobile pe curent electric. Vom ajunge acolo în mod sigur 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.