Categorii
Știință

Mecanica cuantică și aiuriții


Când iei un om de știință calificat în folosirea celulelor stem și îl lași să își dea cu părerea despre mecanica cuantică ies aberații precum biocentrismul, o așa-zisă teorie a orice, lăudată mult de amețiții de la Daily Mail, care nu au avut nici un interes în a testa competențele lui Robert Lanza în materie de fizica particulelor și mecanică cuantică.

Din fericire, profesorul Phil Moriarty, de la Universitatea din Nottingham, Anglia, a făcut puțină lumină și dă vina pe fizicieni pentru că folosesc termeni găsiți în vocabularul uzual pentru a explica fenomene complet noi, greu de imaginat sau explicat unui om obișnuit.

Phil Moriarty explică faptul că una dintre propietățile electronului, spinul, nu are nimic de-a face cu rotația (spin), ci că este mai mult o proprietate total nouă, diferită, specifică electronului și particulelor subatomice, pe cum este sarcina electrică. Folosirea culorii sau savorii pentru definirea tipului unor particule subatomice de tipul quarkilor dă naștere, din nou, unor confuzii și interpretări.

Tocmai de aceea, la un moment dat, unii oameni, precum Robert Lanza, se pot trezi că folosesc definiții și termeni din mecanica cuantică pentru a ajunge la concluzii precum: universul este o emanație a conștiinței noastre sau că mecanica cuantică demonstrează clar că este viață după moarte.

Lanza, al nostru, bate câmpii sănătos. Poți vedea aceasta prin concluziile false pe care le trage sau prin faptul că informațiile pe care le transmite sunt false. Iată una dintre frazele pe care le poți citi pe site-ul despre biocentrism:

“If the earth were really round,” it was argued, “Then the people at the bottom would fall off.” For most humans of the 15th century, the notion of Earth as ball of rock was nonsense.

E o mică problemă aici: se știe de mai bine de 2000 de ani că Pământul este rotund iar Cristofor Columb, știind acest lucru, a căutat să găsească un drum direct către Indii mergând în partea opusă, spre Vest. Fernando Magellan a fost apoi primul care, în secolul al XVI – lea, a făcut înconjurul Pâmântului (aproape).

Află mai multe informații de pe TehGeektive: dovezi că Pământul este rotund.

Dacă Lanza începe teoria lui cu fapte prea puțin cercetate, gândește-te cât de mult trebuie să crezi în biocentrismul lui.

Revenind la mecanica cuantică, profesorul Phil Moriarty explică ce este quantum entanglement și de ce Lanza a înțeles greșit fenomenul folosiind apoi argumentația greșită pentru a-și susține teoria.

Quantum entanglement este un fenomen prin care două particule puse în contact direct și condiționate într-un anume fel pot comunica între ele instantaneu. După ce le-ai pus în contact și le-ai mutat în două colțuri opuse din Univers, orice acțiune faci asupra primei particule se transmite instantaneu asupra celei de-a doua.

Lanza a înțeles că acest lcuru este valabil pentru toate particulele, chiar și cele care nu au fost condiționate special în laborator pentru asta, dar și la nivel macroscopic și a sărit la concluzia că Universul este o emanație a conștiinței noastre. Felicitări pentru o idee radical de proastă.

Mă bucur că sixty Symbols s-a sesizat și a făcut filmul explicativ de mai sus.

4 răspunsuri la “Mecanica cuantică și aiuriții”

Ma intreb daca in Natura/Cosmos nu se gasesc particulele „entanglate” in laborator. Si, deasemenea, daca laboratorul care le-a „spart” nu apartine acestui Univers.

Faza cu antanglementul a fost testata pe distante foarte scurte. Deocamdata nu se stie daca functioneaza pe distante de ani-lumina, sa zicem. Este, sa zic asa , un proof of concept pe care oamenii de stiinta ar dori sa il faca real.

Si da, are nume predestinat 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.