Când vine vorba de televizoare sau monitoare trebuie să fim în temă cu câțiva termeni pentru că acest lucru ne ajută să alegem cel mai bun display pentru calculator, laptop sau Tv-ul de acasă. Scott Ford ne explică, în filmul de mai sus, ce înseamnă și la ce se folosesc termeni ca standard definition (SD), high definition (HD), pixelii, aspect ratio, interlace vs progressive.
High definition are o rezolutie mai mare decât standard definition, rezoluția fiind numărul total de pixeli (puncte) ce pot fi redați pe ecran. Cu cât mai mulți pixeli pot fi incluși într-un ecran, cu atât este mai bună rezoluția și astfel imaginea afișată este mai clară.
Standardele pentru high definition (HD) definesc rezoluțiile 1280×720 pixeli sau 720p și 1900×1080 pixeli sau 1080p. Ce este mai jos de atât se numește standard definition (SD). SD foloseste un aspect ratio de 4:3, aspect ratio fiind raportul dintre lățimea și înățimea, în pixeli, a ecranului, iar HD are un aspect ratio de 16:9. SD este numit full screen iar HD este numit widescreen.
Pe scurt:
– high definition – rezoluție de 1280×720 ori 1900×1080 pixeli – 720p ori 1080p – 16:9 – widescreen
– standard definition – rezoluție < 1280x720 pixeli - 480p, 360p, 240p, 144p - 4:3 - full screen
Ce este acel "p" de la finalul lui 1080p? Este prescurtarea de la progressive, termen ce ne spune că imaginile sunt generate complet, nu cu rânduri lipsă, pe cum este la interlaced. Interlaced este o metodă mai veche prin care ecranul afișa un rând de pixeli, apoi un alt rând îl lăsa gol, apoi un al treilea rând afișa pixelii din nou. După scurt timp ecranul acoperea cu pixeli și rândurile goale, fără ca tu să îți dai seama.
În felul acesta creierul era lăsat să acopere liniile libere iar efectul funcționa destul de bine. Acum, odată cu dezvoltarea tehnologiei, nu mai este nevoie să folosim asemenea trucuri, astfel că imaginile sunt generate complet, cu atât mai mult cu cât avem de-a face cu rezoluții mari și trebuie să afișăm clar mult mai multe detalii.
Remember jocurile video, unde ai nevoie de multă claritate iar unele scene cu lupte se succed atât de repede și au atât de multe elemente încât zici că totul e real? Nu se putea face asta fără sistemul progressive.
Așadar, acum știi ce sunt SD, HD și de ce vei dori un ecran widescreen cu Full HD, adică 1080p 😀