Categorii
Știință

Plantele pot gândi? Nu, dar comunică într-un mod rudimentar

Prima oară când am auzit că plantele pot comunica într-un mod rudimentar mi-am pus multe întrebări. Clar, plantele nu pot gândi și nici nu au vreun sistem nervos de orice fel, însă, atunci când insectele încep să mânânce frunzele plantelor, acele plante eliberează substanțe cu miros specific. Acele substanțe fie au rolul de a alunga insectele, fie atrag prădători care vor vâna acele insecte.

Nu este tocmai comunicare în sensul în care te-ai aștepta, dar este interesant de notat că, odată ce o plantă eliberează substanțele care semnalizează un pericol, alte plante preiau „semnalul” și reacționează. Cu atât mai mult cu cât unele plante par a avea memorie și se strâng când le atingi. Totuși, plantele nu gândesc, cu toate că pot mirosi, pot simți, pot avea memorie, pot comunica la nivel rudimentar sau pot vedea.

Simțurile plantelor trebuie luate în calcul într-un sens mai larg, adică atunci când zicem că plantele aud, acestea reacționează la anumite vibrații, dar nu discern tipurile de melodii. Plantele văn în sensul că se orientează după soare și simt în sensul că unele reacționează într-un anume fel când le atingi.

Mai multe lucruri despre plante afli de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.