Categorii
Știință Tehnologie

Despre frig: zăpadă artificială, hipotermie, răceală și (ne)hibernarea urșilor polari


Zăpada artificială este făcută tot cu ajutorul apei care este pulverizată în aer la un loc cu anumiți compuși netoxici care permit formarea fulgilor ce se depun pe pământ. Când vremea de afară este peste 0 grade Celsius și ai nevoie de zăpadă, atunci aparate speciale te ajută să creezi zăpadă artificicală pe loc.

Un lucru ciudat se petrece atunci când oamenii suferă de hipotermie: aceștia zic că le este prea cald și atunci încep să se dezbrace. De ce se dezbracă oamenii când ajung în stadiul de hipotermie, temperatură prea joasă a corpului?

Explicația: 1. creierul nu mai percepe bine informațiile venite de la corp și interpretează frigul drept căldură sau 2. sângele cald este orientat dinspre interiorul corpului către piele, astfel că suferindul de hipotermie vede că îi este cald și se dezbracă.

De ce nu avem un remediu permanent pentru gripă? Pentru că există sute de tipuri de viruși care ne creează gripa și este greu să faci un vaccin potrivit (nu antibiotice, pentru că acelea sunt folosite la lupta împotriva bacteriilor, nu a virușilor) pentru virușii potriviți, mai ales că avem de-a face cu viruși care suferă mutații de la an la an. Și pentru că nu se folosesc destule fonduri pentru cercetarea unui remediu permanent:

Și acum marea întrebare: de ce urșii polari, urși fiind, nu hibernează? Tocmai pentru că au alte condiții de viața și metabolism. Mai sunt urșii koala sau panda și încă ceva specii de urși care nu hibernează. Mister rezolvat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.