Pentru a cunoaște mai bine lumea biologiei oamenii de știință se folosesc de o multitudine de metode prin care vizualizează organele și scheletele animalelor. Structura internă a unui animal, mai ales oasele, pot da informații despre tipul de animal, modul în care mergea, cu ce anume se hrănea, cum se apăra.
Dr. Adam Summers de la Universitatea din Washington, SUA, unul dintre oamenii de știință care și-a oferit sprijinul în crearea Finding Nemo, a prezentat pentru Science Friday modul în care el reușește să vizualizeze scheletele și cartilagiile peștilor. Folosindu-se de o serie de substanțe chimice țesuturile moi din pești sunt dizolvate iar pielea devine transparentă. Apoi catilagiile și oasele sunt colorate în albastru sau verde.
Vizualizând în acest fel scheletele peștilor putem admira toată splendoarea naturii în formele perfecte folosite. Imaginile din filmul de mai sus ne arată cât de complexe sunt scheletele peștilor și cât de frumoase pot deveni când pune Adam Summers mâna pe ele.
Adam Summers face acest lucru de mai bine de 18 ani, timp în care a aplicat același proces și pentru amfibieni și reptile.
Pentru a obține un pește transparent și cu oasele colorate doctorul întărește mai întâi tot peștele, apoi îl pune în substanțe diferite ce colorează cartilagiile și oasele. Apoi peștele este pus în tripsină, substanță ce consumă aproape totul din pește cu excepția colagenului prezent în piele.
După puțină curățare peștele este pus în glicerină și mai rămân oasele, cartilagiile și pielea transparentă. Apoi se poate observa piesa de artă a naturii numită pește.