Categorii
Știință

De ce Pluto NU este o planetă?


Încă de prin 2006 Pluto a fost devansată de la titulatura de planetă la cea de planetă pitică. În acel an, la cea de-a 26-a întâlnire generală a Uniunii Internaționale a Astronomilor s-au pus bazele clasificării planetelelor iar Pluto a fost declarată planetă pitică.

Cu alte cuvinte un corp ceresc are dreptul să se numească planetă doar dacă:
– orbitează în jurul Soarelui
– are suficientă gravitație care să îi creeze o formă sferică
– a golit toată orbita pe care este de corpuri străine

Ei bine, Pluto tocmai la punctul trei a pierdut, pentru că este doar unul dintre miile și miile de corpuri din ceea ce se numește Kuiper Belt ori Centura Kuiper, o zonă dincolo de planeta Neptun care are multe corpuri, în genere asteroizi, ce orbiteză la zeci de u.a. distanță.

Totuși, pentru a nu chinui prea mult fanii ex-planetei Pluto, acest corp ceresc a fost numit planetă pitică. Trebuie să știi că există un corp ceresc cu 25% mai mare decât Pluto în Centura Kuiper și anume Eris, ce are o orbită de două ori mai mare decât Pluto.

În afară de Eris, mai avem și alte planete pitici: Haumea și Makemake, tot în Centura Kuiper, și Ceres, în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. În afară de acestea se pare că ar mai exista peste 100 de planete pitici în zona Kuiper.

Sorry, Pluto, dar vremea ta a trecut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.