Categorii
Știință

O fabulă matematică de proporții Pitagoriene


Dacă ni s-ar povesti matematica în școli pe cum o face Barry Mazur, de la Universitatea Harvard, atunci am avea mult mai mulți elevi cu drag de matematică. E drept, de când urmăresc mai de aproape subiecte din lumea științei îmi este mult mai clar faptul că matematica are o frumusețe aparte și că oamenii și știința datorează matematicii faptul că ne-a deschis porțile Universului.

În filmul de mai sus afli cum poți folosi teorema lui Pitagora într-un mod util, în caz că vrei să împarți în mod egal mai multe parcele de pământ.

Cunoscând câteva lucruri, precum faptul că există o legătură clară, determinată, între suprafețele asemenea ce au la bază cele trei laturi ale unui triunghi dreptunghic, poți să te pui să rezolvi probleme de suprafață.

Dacă ai trei pătrate ce au ca latură câte una din cele trei laturi ale unui triunghi dreptunghic, atunci pătratul mare, cel care are ca latură ipotenuza, are o suprafață egală cu suma suprafețelor celorlate două pătrate. Ușor de testat și de demonstrat folosind metode băbești.

La fel, poți face dovada și prin trasarea unui segment de dreaptă ce pornește de la intersecția catetelor și cade perpendicular pe ipotenuză. Suma suprafeței celor două triunghiuri din interior fac cât suprafața triunghiului mare. Bun punct pentru a porni și a demonstra că orice suprafețe asemenea ce au ca latură de pornire laturile triunghiului au o proporție bine stabilită între ele.

Fabula este clar mai frumoasă decât explicația mea 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.