Categorii
Știință

Mitul drumului unde mașina merge la deal. Cum iluziile optice ne joacă feste.


În Ayrshire, Scoția se pretrece un lucru ciudat: automobilele lăsate pe liber încep să meargă la deal. Bicicletele de asemenea. Mulți oameni nu își pot explica de ce mașinile lor merg spre deal când ar trebui să se ducă înspre vale. Ei bine, totul este o iluzie optică exemplar de bine explicată și de către Geografilia în investigația lor. Asemenea locuri sunt și în România, în judeţul Maramureş, pe drumul ce duce de la Cavnic la Ocna Şugatag, acolo unde existӑ un sector de cȃteva zeci de metri unde se poate observa acest fenomen.

Testele cu coordonate GPS au arătat că drumul din Scoția are partea cu vârful tocmai în zona ce pare a fi chiar valea acelui drum. De ce văd oamenii că drumul este în coborâre? Ei bine, atunci când drumul este vizualizat în contextul respectiv, loc unde dealurile au o înclinație aparte, vârful drumului pare a fi mai jos decât valea acestuia.

Atunci când se extinde linia orizontului pe sub drum se poate vedea foarte bine efectul iluziei. Trebuie remarcat că diferența de nivel este foarte mică, dar suficientă pentru a determina automobilele să pornească la vale.

Vezi imaginea de mai jos:
iluzie-optica-vale

Via Tehgeektive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.