Categorii
Știință

Aventura redefinirii kilogramului


Cei de la RadioLab au trecut printr-o adevărată aventură în timp ce au aflat despre modul în care se face redefinirea kilogramului. De zeci de ani se încearcă redefiniriea tuturor uităților de măsură în așa fel încât rezultatul să fie cât mai obiectiv iar acele noi unități să poată fi folosite liniștit oriunde în Univers.

Încă de la începuturi oamenii au avut nevoie de unități de măsură iar multe dintre acestea erau alese aleatoriu, în funcție de fizionomia omului ori în funcție de obiectele din natură. De exemplu, pentru dimensiuni aveai palmă sau picior, pentru greutăți aveai bobul de grâu sau piatra, pentru distanțe aveai „cale de trei zile” și așa mai departe. Abia după Revoluția Franceză s-a stabilit un sistem internațional al măsurilor, printre care și cel al kilogramului.

În momentul de față kilogramul este singurul care nu a fost redefinit, pe când:
metrul este distanța parcusă de lumină în 1/1/299,792,458 secunde
secunda este egală cu 9 192 631 770 oscilații ale electronilor între cele două stări hiperfine ale stării de bază a atomului de Cesiu 133
un joule, unitatea de măsură a energiei, este egal cu 6.24×1018 eV

După cum bine vezi, unitățile de măsură au fost redefinite pentru a oferi mult mai multă precizie ca acum 50 de ani. În plus, definind astfel unitățile de măsură ne oferă un șablon ușor de folosit oriunde în Univers.

Revenind la kilogram, încă se fac eforturi pentru a redefini kilogramul, mai ales că șablonul original, numit international prototype kilogram, care este ținut la Sèvres, France, pierde din greutate, cam 30 de micrograme în 100 de ani și nu se știe de ce.

Tocmai de aceea este necesar un nou mod de a defini un kilogram. Un mod prin care se poate redefini kilogramul este balanța Watt. Balanța Watt măsoară puterea electrică necesară pentru a crea o forță ce contracarează gravitația ce acționeză asupra kilogramului testat.

În acest fel nu mai măsurăm kilogramul după prototipul din Franța, ci după unități mult mai exacte. Se dorește definirea kilogramului în funcție de constanta Planck, constantă ce depinde de J și Hz ca unități de măsură. Astfel kilogramul este definit în așa fel încât constanta Planck să fie 6.62606896×10^−34 J·s.

Câte ceva despre balanța Watt cu Dr. Bryan Kibble, Dr. Tony Hartland și Dr. Ian Robinson:

De asemenea, în Australia se creează obiectul cu forma cea mai sferică, o minge făcută din Siliciu, care să cântărească exact un kilogram și la care să se cunoască numprul exact de atomi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.