Categorii
Știință

Substanțe în doze letale: dacă bei 6 litri de apă odată, atunci mori

substante-chimice-doze-letale-apa-6-litri-mortal
Cei de la Compound Chem au publicat un articol tare interesant, pentru că ne face conștienți de faptul că orice substanță, dacă este consumată în exces, duce la deces. Testele LD50, cele în care se stabilește doza letală pentru 50% dintre animalele din grupul de test, nu sunt tocmai exacte, însă ne dau informații prețioase legate de toxicitatea unei substanțe.

Din imaginea de mai sus poți vedea că dacă un om ce are o greutate de 75 de kilograme consumă 6 litri de apă odată, atunci acesta moare într-un proces numit intoxicare cu apă sau hiponatremie.

Ceea ce trebuie înțeles în legătură cu testele LD50 este faptul că ele se fac pe animale, în special șobolani de laborator, și ele nu sunt 100% concludente, însă ajută prin oferirea unor informații orientative. Deși cantitățile prezentate în imaginea de mai sus prezintă dozele letale, situația poate fi diferită de la om la om.

Un lucru trebuie înțeles: excesele pot duc la deces. Doze în care trebuie să ingerăm deodată substanțele ce le consumăm zilnic: 6 litri de apă, 283,4 litri de cafea ori 585 ml de alcohol 40%. După cum bine vezi, până să te intoxici din cauza consumului de cafea, vei muri cel mai probabil din cauza consumului de apă.

Unele substante sunt toxice în catități foarte mici, precum este ricinul, mortal la 1.78 mg, iar altele în cantități foarte mari, precum este cafeaua. Ține minte: doza face otrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.