Profesorul Chris Bishop, de la universitatea Cambridge, ne prezintă lucrurile de bază a funcționării rachetelor. Rachetele sunt vehicule care se folosesc de energie chimică pentru a trimite astronauți și steliți artificiali în afara planetei sau pentru a triite bombe peste granițe, uneori la mii de kilometri distanță.
Princiul de bază al funcționării rachetelor este următorul: atunci când o forță acționează asupra unui corp într-o direcție anume, acel corp va reacționa cu o forță de aceeași dimensiune, dar în sens opus.
În rachete combustibilul generează presiune foarte mare în gazele ce ies din ajutaj, partea de evacuare a gazelor de la baza rachetei. Acea presiune împinge gazele între spatele rachetei iar racheta este împinsă, astfel, către înainte. Aleși efect îl poți testa la duș, unde apa iese sub presiune din para de duș. Vei vedea că furtunul și para de duș sunt împinse în partea opusă.
Rachetele au nevoie de combustibil și oxidant pentru a avea loc arderea ce va crea gazele responsabile cu mișcarea acesteia pe verticală. De obicei se folosesc substanțe lichide pentru combustibil și pentru oxidant. Combustibilul poate fi hidrogen lichid iar oxidantul poate fi oxigen lichid.
Se aleg combustibili lichizi pentru că se poate controla mai ușor arderea cu ajutorul lor. Racheta Saturn V, cea care i-a dus pe Neil Armstrong și Buzz Aldrin în 1969 pe Lună, avea o înălțime de 36 de etaje și consuma 15 tone de combustibil pe secundă. Astăzi Rusia este singura țară care mai trimite astronauți în spațiu, americanii fiind cei care plătesc pentru serviciul de taxi spațial.
După cum vezi, știind foarte bine ce substanțe să folosești și folosind regule de bază ale chimiei, poți ajunge pe alte planete. Teoretic am putea ajunge și la Alfa Centauri, dar într-un timp de 400-500 de ani folosind rachetele de azi.