Categorii
Știință

Cum pot vedea astronomii din ce sunt compuse stelele sau nebuloasele?


Astronomii au un ajutor enorm când vine vorba de a strânge o mulțime de informații despre stele: lumina. Lumina provenită de la stele are anumite linii lipsă în spectrul ei, astfel că acele linii, numite și linii de absorbție, pot fi dovada prezenței unui anumit element chimic.

Fiecare element chimic are o semnătură proprie, proriul spectru de emisie sau de absorbție, astfel că astronomii antrenați îți pot spune pe loc din ce sunt compuse stelele numai uitându-se la spectrele de emisie.

Așa cum vezi și în filmul de mai sus, atunci când între o sursă de lumină și observator pui un gaz, acel gaz va absorbi doar lumina de anumite lungimi de undă iar restul vor trece prin gaz neperturbate. Fiecare gas astfel verificat va prezenta o semnătură unică, un număr fix de linii de absorbție.

Scriind articole noi pentru TehGeekTive am descoperit un loc special pentru pasionații de chimie, matematică, fizică, astronomie: iLectureOnline.com. Site-ul îi aparține lui Michel van Biezen, cercetător din SUA care are o mare dragoste de a-i învăța pe cei din jur toate așa cum trebuie.

Neapărat să urmărești și seria despre sunet: playlist și primul video.

Revenind la spectrele noastre, ia să aflăm cum se calculează spectrul de emisie pentru Heliu. Fun fact: abia după ce au văzut spectrul respectiv în Soare au numit elementul heliu, de la helios, soare.

Aflăm și de ce nebuloasele au un anumit spectru de emisie deși nu sunt fierbinți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.