Categorii
Cultura Știință

Cronica scepticului: aberații academice, doctorate fantasmagorice


Cristian Român, senior editor la Știință și Tehnică, ne mai oferă o infuzie de bun simț, logică și raționament sănătos prin episodul de mai sus. Mai precis, avem ocazia să aflăm de profesori universitari care promovează studii pseudo-științifice, adică studii nefondate științific precum: gândirea pozitivă schimbă universul ori codul nostru genetic, ADN-ul, va avea un helix cu 12 brațe, nu numai cu două cum este acum.

Desigur, este ușor să aberezi lucruri care nu sunt demonstrabile științific, dar, din păcate, asemenea oameni nu se gândesc la efectul pe termen lung al promovării unor ideologii aștiințifice. Pe cum este exemplu dlui prof. univ. g-ral Dumitru Constantin Dulcan, medic și scriitor, care crede că pozitivismul nostru poate influența centrul galaxiei.

Comentariu personal: sincer, oamenii s-au învățat, de-a lungul mileniilor, să se vadă în centurl Universului iar știința ne-a demonstrat din nou și din nou că nu suntem un punct central nici în sistemul solar și nici în Univers.

La un moment dat omul simplu nu mai poate deosebi între știința reală, clasică, bazată pe dovezi și experiențe și va ajunge să considere că spiritismul, crezul în zei sau alte asemenea să fie lucruri „științifice”. Nimic mai periculos.

Într-o avalanșă continuă de informație, mai ales de pe internet, este greu să găsești un punct fix de care să te sprijini atunci când vrei să urmezi calea științei. Din fericire, revista Știință și Tehnică și emisiunea Cronica Scepticului sunt asemenea puncte fixe.

Revenind la curiozități academice, dl Dulcan preciza faptul că omul se trage din maimuță și se știe că acesta este împotriva ideii de întâmplare. Evoluția, de exemplu, conține anumite elemente aleatorii care sunt parte integrantă a acesteia.

Evoluția nu este un proces care are o direcție anume. Omul nu este vârful evoluției, ci este doar o ramură a ei. Din punctul de vedere al evoluției suntem la fel de importanți ca orice alt animal de pe Terra.

În evoluție, lucru pe care dl Dulcan nu vrea să îl înțeleagă, sunt implicate mutațiile aleatorii și selecția naturală în obținerea de specii noi în decursul milioanelor de ani. Da, întâmplarea este un factor important pentru că, la fiecare copiere de ADN în celule noi, apar erori de copiere, niște mutații care sunt, în cea mai mare parte, neutre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.