Rosetta este misiunea spațială a ESA care a primit cadou un film extraodinar de promovare numit Ambition. Într-adevăr, misiunea Rosetta este unică prin curajul și scopul acesteia. Ea urmărește acometizarea landerului numit Philae pe solul cometei 67P/Churyumov-Gherasimenko, loc unde se va ancora, va face poze și va strânge probe.
Probele luate de Philae vor fi analizate și se va stabili dacă acestea conțin substanțe organice care ar putea duce la crearea amino-acizilor, cărămizile din care sunt create proteinele din orice țesut viu.
Una dintre ipotezele cercetătorilor este aceea că, în urmă cu mai bine de 3 miliarde de ani, când a apărut viața pe Terra, cometele ar fi putut aduce material organic care, în condițiile de atunci de pe planeta noastră, ar fi putut duce la crearea primelor celule vii.
Procesul efectiv nu este știut iar singurul experiment de această natură s-a făcut în anii 50. Pe atunci, cercetătorii au încercat să recreeze condițiile tumultoase de acum 3 miliarde de ani și apoi au adăugat în amesctec și substanțe organice. Rezultatul a fost crearea unor substanțe organice mai complexe și ar fi putut duce la crearea luminii în breșa ce o avem acum legat de apariția vieții. Experimentul nu a fost repetat.
Rosetta are rolul de a transmite către noi informațiile descoperite de Philae. Este pentru prima oară când vom avea informații direct de la solul unei comete. O premieră în istoria omenirii.
Philae va fi lansat în data de 12 Noiembrie la ora 08:35 GMT/09:35 CET de la o distanță de 22,5 km de centrul cometei. După 7 ore va ateriza pe cometă (sau va acometiza) iar confirmarea aterizării va fi primită la ora 16:00 GMT/17:00 CET.