Categorii
Tehnologie

Analizorul armonic al lui Albert Michelson, un calculator mecanic pentru analiza Fourier


Calculatoarele mecanice sunt precursoarele calculatoarelor de azi. Printre calculatoarele mecanice pot fi amintite abacurile, riglele de calcul, Pascaline, artimometrele, motoarele diferențiale și analitice ale lui Babbage și casele de marcat.

Bill Hamack, aka The Eingineer Guy de pe YouTube, a descoperit, împreună cu un coleg de-al său, faptul că pe vremea aritmometrelor și a motorului analitic, adică pe la finele secolului al XIX-lea, exista și analizorul armonic al lui Albert Michelson.

Albert Michelson, fizician american, a ajuns să fie cunoscut pentru calcularea vitezei luminii și pentru experimentul Michelson-Morley, experiment ce a demonstrat că nu există eterul. Se știe mai putin faptul că a realizat un calculator mecanic, practic un dispozitiv cu roți dințate, tije și arcuri pus în mișcare de o manivelă, dispozitiv care putea face analiza Fourier.

Analiza Fourier nu este altceva decât aproximarea unor funcții cu ajutorul unor sume. Sunt implicate și calcule ale sinusurilor și cosinusurilor, fapt ce face din acest calculator mecanic un aparat excepțional.

Aritmoterele și casele de marcat de la finele sec XIX putea face operații aritmetrice simple, motorul diferențial al lui Babbage putea face calcule polinomiale, dar nu exista un aparat care să fie în stare să calculeze funcții ce implică cosinusuri, de exemplu. Bill Hamack explică rolul fiecărei roți dințate, a tijelor și arcurilor în cele patru filme de prezentare.

Pe măsură ce aflu tot mai multe despre tehnologia din urmă cu mai bine de 100 – 150 de ani, realizez tot mai mult faptul că au avut un nivel tehnologic chiar foarte ridicat pentru vremurile respective. Ingeniozitatea umană uimește în orice epocă ai întâlni-o.

Să nu uit: găsești un ebook PDF ce explică, în detaliu, cum funcționează analizorul armonic al lui Albert Michelson pe site-ul Engineer Guy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.