Categorii
TechArt

CYMATICS: știință prin muzică, vibrații și sarcini electrice

Filmul CYMATICS: Science Vs. Music a fost creat de către Nigel Stanford și prezintă vizualizarea undelor sonore, unde mecanice, cu ajutorul prafului sau a lichidelor. Asemenea experimente permit vizualizarea sunetelor sub forma unor modele pe care le fac pe suprafețele 2D ale obiectelor.

Sunetele sunt vibrații care transmit energie la distanță și, lucru uimitor, aproape orice contact dintre două suprafețe va genera un sunet audibil. Urechea umană poate percepe sunete de la 0db până la peste 120 db, unde apare distrugerea timpanului.

Un al lucru interesant, pentru propagarea sunetului este necesară o dislocare a atomiclor de numai 120 de picometri ( 1 picometru = 10^-12 metri). Cum un atom poate avea 30-90 de picometri în diametru, vorbim aici de trei diametre de atom. Este uimitor cum putem percepe ca sunet mișcări de numai trei diametre ale unor atomi.

Extra: învață tot ce trebuie să știi despre sunet de aici.

În filmul de mai sus ai văzut cum arată sunetele vizualizate cu ajutorul prafului sau cu ajutorul focului. Filmul de mai sus cuprinde elemente explicate pe larg în următoarele linkuri:
Amazing Resonance Experiment!
Pyro Board: 2D Rubens’ Tube!
Amazing Water & Sound Experiment #2

Bonus: două melodii despre știință care îti vor fura toată admirația.
Sympohny of Science

Bio Rad GTCA

Via Endgadget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.