Categorii
Știință

Importanța somnului: de la menținerea unei memorii bune până la curățarea creierului de reziduuri


Lecția de pe TED despre beneficiile unui somn bun a nimerit la momentul potrivit: la început de an oamenii îsi fac planuri mari. Tehnocultura.ro te invită să incluzi în planurile tale un somn bun, după un program stabilit în functie de nevoile corpului tău, program pe care să îl respecți mereu.

Benjamin Franklin zicea, în 1758:

„Early to bed, and early to rise, makes a man healthy, wealthy, and wise.”
( Poor Richard’s Almanac )

Un lucru despre care ne atrage atenția lecția de mai sus este faptul că memorezi mai bine anumite formule sau moduri de lucru dacă ai parte de somn suficient. La trei ore după învățarea unor formule sau la o oră după exersarea unor mișcări noi de dans un somn bun te poate ajuta în memorarea acestora.

Somnul nu numai că te ajută la obținerea unor memorii mai bune, dar permite creierului curățarea de reziduurile acumulate de-a lungul zilei.

Pe timp de zi, de activitate, sistemul linfatic culege și curăță reziduurile generate de celule în timpul activității acestora. Acele reziduuri se strâng între celule, dar sunt curățate ușor. Nu același lucru se poate spune despre creier. Reziduurile pot fi curățate doar dacă dormi.

Atunci când dormi sistemul glimfatic, un fel de canalizare a creierului format din celule gliale, elimină reziduurile din creier asemenea sistemului limfatic pentru restul corpului. Acele reziduuri sau toxine pot fi proteine extracelulare, fluid în exces ori resturi create de procesele metabolice din celule.

Dat fiind că creierul și măduva spinării nu au acces la vasculatura sistemului limfatic, sistemul glimfatic este cel ce preia toxinele și le elimină, dar poate face acest lucru doar când dormim. Atunci când dormim spațiul dintre celulele creierului crește astfel că sistemul glimfatic se deschide și permite lichidului cefalo-rahidian să intre în spațiul nou creat și curăță reziduurile dintre celule.

Cel care a făcut acest studiu, Maiken Nedergaard, co-director al Centrului pentru Neuromedicină Translațională de la Universitatea Centrului Medical Rochester din New York a afirmat că, în timpul somnului, structura celulară a creierului se schimbă. El și echipa sa și-au dat seama de acest lucru făcând teste pe șoareci.

Atunci cănd șoarecii de laborator dormeau au putut observa, cu ajutorul unor electrozi, că spațiul liber din creierul lor crește cu 60%. Folosind o vopsea specială au putut vedea că aceasta era răspândită repede prin creier cănd șoarecii dormeau, dar era aproape absentă cănd șoarecii erau trezi.

Acest lucru l-a determinat să concluzioneze faptul că oamenii, mamifere la fel ca șoarecii, au nevoie de somn pentru a permite sistemului glimfatic eliminarea reziduurilor din creier.

Lipsa somnului adecvat poate duce la diferite maladii ale creierului. Jim Koenig, Ph.D., director de programe la NINDS – National Institute of Neurological Disorders and Stroke, lb. rom. Institutul Național pentru Disfuncții Neurologice și Atacuri Cerebrale – spune:

„Aceste rezultate pot avea implicații largi pentru o mulțime de disfuncții neurologice. Aceasta înseamnă că celulele care controlează sistemul glimfatic ar putea fi noua țintă pentru tratarea unei palete de disfuncții.”

Bonus: ce se întâmplă atunci când extirpezi hipocampusul din creierul uman? Memoriile pe termen lung nu se mai formează (lecție TED-ED):

Referințe:
1. NIH.gov – Brain may flush out toxins during sleep
2. Xie et al “Sleep initiated fluid flux drives metabolite clearance from the adult brain.” Science, October 18, 2013. DOI: 10.1126/science.1241224
3. Sistemul glimfatic Wikipedia

Un răspuns la “Importanța somnului: de la menținerea unei memorii bune până la curățarea creierului de reziduuri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.