Categorii
Știință YouTube

Cum prezic meteorologii vremea? [video]

Cât de des ai auzit că crește presiunea și că vremea va deveni, astfel, mai prietenoasă? Există o legătura între presiunea atmosferică și vreme astfel că putem afla dacă se schimbă vremea atunci când se schimbă presiunea atmosferică.

Pentru aceasta ne folosim de legea lui Avogadro care spune că numărul de molecule din două volume egale este acelasi la temperatură și presiuni egale. Citește mai multe în articolul dedicat acestui episod de pe Tehnocultura.ro: http://tehnocultura.com/

Despre prezicerea vremii cu ajutorul legii lui Avogadro ne povestește domnul Conf. Dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea “Transilvania” Brasov, Laboratorul Fizică Aplicată și Computațională.

Folosind legea lui Avogradro vom descoperi că un volum dat de aer este mai greu decât un amestec de aer și apă specific vremii ploioase.

Așadar, dacă presiunea crește și descoperim că avem mai puțină apă în aer, atunci știm că se aproprie vremea bună. Ne folosim de barometru pentru a vedea care este presiunea atomosferică în orice minut.

Filmat și editat de Manuel Cheța, http://tehnocultura.com

Subscribe in iTunes

–––––––––––––––-
Surse:
– legea lui Avogradro – http://en.wikipedia.org/wiki/Avogadro%27s_law
– barometru – http://en.wikipedia.org/wiki/Barometer
– masă molară – http://ro.wikipedia.org/wiki/Mas%C4%83_molar%C4%83

barometru-thumb

2 răspunsuri la “Cum prezic meteorologii vremea? [video]”

tema abordata este foarte interesanta, structurare putea fi mai buna iar calitatea sunetului clar are nevoie de imbunatatiri dar sunt sigur ca video-urile urmatoare vor deveni din ce in ce mai bune.

Multam 😀

Este mult sunet de fond si oricum sunetul e prelucrat. Pana sa imi permit camera mai buna, lumini si microfon mai bun lucrez cu ce am 😀

Sunt in cautare de sponsori pentru echipamente, tehnica, software.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.