Vaccinurile, episod difuzat la TVS Brașov, în data de 03 februarie 2015, orele 20:30.
Știi ce sunt vaccinurile și de ce se folosesc? Cine a venit primul cu ideea vaccinurilor? Câte vaccinuri există? Poți să te îmbolnăvești de la vacicnuri? Câte vaccinuri poți face într-o zi?
Vaccinurile sunt folosite pentru prevenția bolilor provocate de bacterii și virusuri. Ele sunt cea mai eficientă metodă de a preveni moartea a zeci de milioane de oameni de pe toată planeta.
Citește mai multe pe tehnocultura.com: http://tehnocultura.com
Invitat special:
Oana Falup Pĕcurariu (se citeşte Păcurariu)
Medic primar pediatru
Doctor în Știinte Medicale
Sef lucrări pediatrie la Facultatea de Medicină
Universitatea „Transilvania” Brașov
Filmul cu atomi de la IBM Research
Dacă nu ai timp de văzut filmul, poți urmări varianta podcast pe iTunes.
Pentru idei, corecturi, sugestii, reclamații îți stau la dispoziție în zona de comentarii sau pe canalul YouTube al TehnoCultura.
============= TRANSCRIPT =============
Sunt Manuel Cheța, de la Tehnocultura.ro, și te invit să vii alături de mine în lumea vaccinurilor. Probabil că știi deja faptul că vaccinurile salvează anual sute de milioane de vieți prin prevenirea bolilor. Luxul acesta nu și l-au permis oamenii în urmă cu 200 de ani.
Vaccinurile sunt coroana tehnologiei și științei în lumea medicinei. Zic acest lucru pentru că la crearea lor contribuie domenii ca imunologia, bioingineria, chimia, biologia moleculară, genetica, biochimia și încă lista continuă.
(sursa http://www.wikihow.com/Manage-a-Painful-Injection )
În evul mediu media de viață era foarte scăzută. De ce se întâmpla acest lucru? Pentru că, deși oamenii de atunci trăiau aproape la fel de mult ca azi, mortalitatea infantilă extrem de mare.
Pe atunci, în afară de faptul că nu existau remedii pentru boli, copiii erau secerați pe capete de bolile copilăriei.
Dacă vrei să alegi un înger păzitor pentru copii, atunci în mod sigur vaccinurile ocupă primul loc.
UNICEF anunță că, în 2011, 1,5 milioane de copii au murit în Africa și Asia din cauza unor boli ce pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. Din păcate pojarul încă face peste 400 de victime printre copii zilnic în cele două mari zone.
Tot prin acele zone vaccinurile au salvat 2-3 milioane de vieți în 2011 pentru că i-a ferit pe copii de difterie, tetanos și tusea măgărească. Adoptarea unor programe de imunizare la nivel național va ajuta la salvarea multor vieți în Africa.
Dat fiind că noi avem programe naționale prin care se fac vaccinuri copiilor nu vedem asemenea statistici triste în România. În imaginea alăturată vezi ce fel de vaccinuri se fac și când.
( Sursa http://www.srped.ro/wordpress/wp-content/uploads/2012/11/Recomandari-de-vaccinare-in-Pediatrie.pdf )
În volumul “Recomandări de vaccinare în pediatrie”, creat de către Asociația Română de Pediatrie și publicat de Editura Amaltea, găsești o mulțime de informații legate de bolile des întâlnite la noi și vaccinurile folosite pentru a le preveni. De pe site-ul tehnocultura.com sau din descrierea Youtube a acesui episod vei putea descărca această carte.
(sursa http://www.amaltea.ro/ghiduri-medicale/recomandari-vaccinare-pediatrie )
Să revenim la vaccinuri. Ce le face magice? De ce ne bazăm atât de mult pe ele? Ce le face atât de eficiente în lupta împotriva bolilor?
1. Ce sunt vaccinurile?
Vaccinurile sunt o metodă prin care păcălești corpul că este sub atacul microbilor. Când corpul nostru crede să este atacat el pornește apărarea și distruge substanțele din vaccin.
Atunci când face acest atac celule ale sistemului imunitar numite limfocite memorează informația despre presupușii atacatori. În acest fel, când adevărații microbi intră în corpul nostru sistemul imunitar știe cum să ne protejeze.
(sursa http://en.wikipedia.org/wiki/White_blood_cell )
Situația este aceeași ca atunci când trimiți niște soldați la război fără a-i antrena din timp. Majoritatea vor avea o moarte rușinoasă.
Dacă, în schimb, îi antrenezi din timp, atunci ai mai multe șanse să îi aduci vii acasă. La fel și cu sistemul imunitar: vaccinurile sunt antrenamentul pentru infecțiile reale.
Vaccinurile se bazează pe principiul că, odată ce ai introdus o substanță străină în corp, chiar și o toxină, corpul va reacționa pe loc.
Lucru acesta a fost cunoscut pe alocuri de mai bine de 2000 de ani. Prin zona Persiei sau a Indiei oamenii se imunizau înțepându-se cu vârfuri ascuțite care erau trecute mai înainte prin puroiul unor oameni vindecați de anumite boli.
Procedura era inexactă și era supusă multor riscuri. Totul s-a schimbat prin anul 1796 când doctorul Edward Jenner, din Anglia, a observat că femeile care mulgeau vaci infectate cu variolă bovină erau imune la variola normală care afecta oamenii.
Edward Jenner
(sursa http://www.missedinhistory.com/blog/missed-in-history-edward-jenner/ )
Practic, în timp ce femeile mulgeau vacile infectate cu variola bovină se infectau și ele cu acea boală, dar se vindecau repede. Variola bovină este mai ușor de combătut decât variola întâlnită la oameni.
Știind lucrul acesta Andrew Jenner a luat puroi de la o asemenea femeie și l-a infectat pe fiul unui angajat. Acel băiat a arătat semne de îmbolnăvire, dar și-a revenit. Când doctorul a încercat să îl infecteze cu variola umană a văzut că acel băiat nu se îmbolnăvea.
Doctorul Edward Jenner descoperise cum se poate face imunizarea în mod sistematic. De fapt, el este cel ce a inventat termenul de vaccin, de la latinescu Vacca, adică vacă.
Au trebuit să treacă mai bine de 150 de ani până când tehnica s-a perfecționat, mai ales că prin anii 20 și 30 vaccinurile conțineau substanțe nocive ori chiar suficient de multe bacterii și virusuri active încât să îmbolnăvească pacienții. Au murit o serie de oameni pe la începutul secolului XX, însă nu se mai pune această problemă azi.
Pentru a asigura protecția publicului vaccinurile de azi trec prin trei mari teste:
– teste de laborator
– teste clinice în trei faze (I, II, III)
– teste post-vânzare
(sursa http://www.vox.com/2014/9/18/6136637/why-we-should-manage-our-expectations-about-getting-an-ebola-virus-vaccine )
Testele durează ani de zile și se fac pe mii sau zeci de mii de oameni. Chiar dacă un vaccin este în vânzare de ceva decenii bune el este încă verificat în așa fel încât să nu reprezinte un pericol public. Rarele incidente ce apar sunt datoritate metodei de fabricație care are un defect, ori a aplicării greșite a vaccinului ori din cauza unor reacții extrem de atipice ale pacienților.
Sistemul imunitar
Până să vorbim mai multe despre vaccinuri, hai să vedem ce este sistemul imunitar, cel care ne protejează. Sistemul imunitar este complex, însă voi pomeni doar despre leucocite sau celulele albe. Aceste leucocite sunt generate de măduva spinării și se află peste tot în corpul nostru: în piele, în sânge, în sistemul limfatic.
Extra:
– video https://www.youtube.com/watch?v=zQGOcOUBi6s#t=64
– sis imunitar http://tehnocultura.com/2014/07/09/sistemul-imunitar-sau-de-ce-nu-mori-in-fiecare-secunda-a-vietii-tale/
Leucocitele sunt de mai multe feluri, dintre care cele mai importante sunt:
– celulele macrofage – ele digeră intrușii
– limfocite sau celulele T și B – care au rolul de a da alarma în corp și de a ține minte caracteristicile intrușilor
(sursa http://what-when-how.com/rheumatology/introduction-to-the-immune-system-the-immune-system-in-health-and-disease-rheumatology-part-3/ )
Extra:
– http://en.wikipedia.org/wiki/White_blood_cell
– La celule T și B avem asaȘ T helper cell da semnalult si apoi in naive B cell genereaza un plasma B cell care genereaza anticorpi impotriva antigenului din vaccin. Aoi celule B de memorie retin caracteristicile antigenului. Pe de altă parte, dacă vaccinul are o componente virus inactiv, atunci T helper cells activeaza naive T killed cells care devin celule T killer active și apoi ele distrug celulele in care se ascunde virusul. La final avem celule de memorie de tipul T, B și helper T.
– http://www.historyofvaccines.org/content/how-vaccines-work
Când microbii sunt detectați de limfocite, atunci celulele B generează anticorpi iar celulele T atacă celulele deja infectate de către microbi.
Microbii, adică virusuri sau bacterii, au la suprafața lor anumite substanțe, astfel că celulele albe îi pot descoperi ușor. Acele substanțe de la suprafața microbilor se numesc antigeni.
(sursa http://www.thevaccinemom.com/category/beautiful-immune-system/ )
Când celulele albe descoperă acei antigeni în corp ele generează niște proteine numite anticorpi. Acei anticorpi se lipesc de microbi și au rolul de a bloca creșterea lor, ba chiar îi și distrug.
Acesta este modul în care lucrează sistemul imunitar. Pare simplu, dar nu este.
Despre vaccinuri
Cei care se întâlnesc odată cu boala dezvoltă celule T și B de memorie care țin minte detaliile despre intrus. Principiul acesta este folosit la vaccinuri.
Vaccinul este substanța ce se injectează în corp și are două componente principale:
– antigenul – are rolul de a alarma sistemul imunitar
– adjuvantul – are rolul de a amplifica răspunsul dat de sistemul imunitar
În funcție de antigenul folosit sunt șase tipuri mari și late de vaccinuri:
1. vaccinuri cu virusuri sau bacterii moarte:cele împotriva polio și hepatita A
2. vaccinuri ce conțin doar părți din virusuri sau bacterii: cele împotriva hepatita B și human papiloma virus
3. vaccinuri ce conțin doar proteine și zaharuri din acei microbi numite vaccinuri conjugate: ele combat meningococi sau pneumococi
4. unele care conțin toxine inactive numite toxoide: acestea se luptă cu tetanosul și difteria
5. vaccinuri ce au virusuri/bacterii vii, dar slăbite: pe cum este ROR, vaccin oral polio, cel anti-varicela
6. vaccinuri ce conțin virusuri sau bacterii înrudite cu microbii țintă: precum sunt cele care combat tuberculoza și lepra
Extra:
– tipuri vaccinuri, intrebari Asociaía Australiana de Științe
http://www.sciencearchive.org.au/policy/documents/AAS_Immunisation_FINAL_LR_v3.pdf
Unele vaccinuri se dau imediat după naștere, pe cum este cel împotriva hepatitei B, iar altele se dau după 12 luni, pe cum este ROR, împotriva rubeolei-oreionului-rujeolei. După decenii întregi de verificat vaccinuri cercetătorii știu când să recomande folosirea unui anumit vaccin.
Sistemul imunitar are între 4 -11 miliarde de celule albe/litru de sânge. Tocmai de aceea el este gata de război și se pot face multe vaccinuri în același timp.
Extra:
– http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003643.htm
– http://en.wikipedia.org/wiki/White_blood_cell
Din acest motiv există vaccinuri:
– monovalente, doar un singur vaccin odată
– plurivalente: Dintre cele plurivalente amintim
– hexavalente: cu numele acesta lung – DTaP-HBV-VPi/Hbi – împotriva a șase boli – difterie, tetanos, pertussis, hepatita B, polio și haemophilus influenza b
– trivalente: ROR, rubeolă-oreion-rujeolă
– tetravalente precum RORV, ROR + varicelă.
Dacă se vor face mai multe injecții în aceeași zi, atunci se vor alege locuri adiacente unde să se facă injecțiile. Dat fiind numărul enorm de celule albe ale sistemului imunitar acesta poate face față cu brio și unor vaccinuri în care ai pregătite doze pentru zeci de alte vaccinuri la un loc.
Vorbim aici de micrograme sau miligrame de antigen din vaccin. În același vaccin încap multe tipuri de vaccinuri și s-a recurs la metoda aceasta pentru a nu crea un discomfort prea mare copiilor chemați prea des la doctor pentru imunizări.
Teste făcute de-a lungul timpului au constatat că locul cel mai potrivit pentru injectarea vaccinurilor este fie sub piele, subcutanată, fie în mușchiul feselor sau de la mână. Mușchii sunt suficient de mult irigați de sânge așa că ajung acolo destule celule albe. De asemenea, inserând vaccinul în mușchi doctorii se asigură că antigenii rămân mai mult timp în corp.
De obicei este nevoie de repetarea vaccinului la anumite intervale pentru a menține protecția. Se folosesc așa numitele vaccinuri rapel, adică vaccinuri mai slabe care se dau la un an după vaccinurile inițiale.
După ce se obține imunizarea aceasta ține de la ani de zile până la zeci de ani. În acest fel, când copiii se întâlnesc cu cineva deja bolnav, ei sunt apărați de acea boală.
Doctor Bogdan Ivănescu, cel care are emisiunea Dr. MIT la Romania TV în fiecare sâmbătă la 23:45, atrage atenția asupra faptului că imunizarea cea mai potrivită se obține folosindu-ne de vaccin, nu lăsând copilul să se îmbolnăvească efectiv de boală pentru a obține acea imunizare.
Extra:
Injecția de Dr. Mit este aici: mărul ține doctorul departe iar anesteziile și vaccinurile sunt utile
– video Dr MIT – https://www.youtube.com/watch?v=Wxkut1VX6po
– site dr Mit http://www.doctormit.ro/
Atunci când copii sau adulții nu sunt vaccinați și se preferă metoda îmbolnăvirii riscul de complicații de tipul comei, cancerului sau paraliziei, ca în cazul poliomielitei, sunt de mii de ori mai mari decât orice risc posibil asociat vaccinării.
Cel mult, vaccinurile pot provoca reacții alergice în 1-4 copii dintr-un milion. Dacă un copil sau mama acestuia nu au fost vaccinați împotriva bolilor copilăriei, există riscul să se ajungă la:
– encefalită, comă și apoi deces în cazul rujeolei (1 la 1000 de copii nevaccinați)
– malformații ale nou-născutului, dacă mama face rubeolă în timpul sarcinii și nu a fost vaccinată (85% dintre cazuri)
– herpes-zoster în caz de varicelă (1 din 10 oameni care fac varicelă suferă apoi de boala herpes-zoster)
– glomerulonefrita în caz de scarlatină (1 din 100 000 de cazuri)
Un lucru ce l-am observat adesea în dicuțiile online este teama că vaccinurile ar putea duce la autism. Autismul are cauze genetice, de cele mai multe ori, și s-a demonstrat că acesta are începuturi încă înainte de naștere. Ba chiar vârsta înaintată a tatălui are un rol important în acest caz.
Aaron Carrol, doctor din SUA care prezintă emisiunea Healthcare Triage, ne-a adus aminte că s-au făcut studii pe 1,5 milioane de copii și nu s-au găsit legături între vaccinuri și autism.
Sursele studiilor pot fi găsite online pe tehnocultura.com, loc de unde poți afla de ce autismul nu are legătură cu vaccinurile.
Extra:
– http://theincidentaleconomist.com/wordpress/healthcare-triage-vaccines-and-autism/
– https://www.youtube.com/watch?v=o65l1YAVaYc#start=0:00;end=7:56;cycles=-1;autoreplay=false
– http://tehnocultura.com/2014/03/26/adevarul-despre-vaccinuri-ele-nu-cauzeaza-autismul/
– http://www.medicalnewstoday.com/info/autism/
– http://www.cell.com/abstract/S0092-8674%2812%2901240-8
– http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1307491?query=featured_home&
– http://www.bbc.com/news/health-26750786
Există câteva contraindicații, când vine vorba de vaccinuri:
– acestea nu se dau oamenilor care au o alergie la unul dintre componentele vaccinului ori dacă au avut o alergie la un vaccin anterior.
– boli moderate sau severe
– sistem imunitar scăzut
Trebuie să vorbești cu medicul de familie pentru a vedea ce vaccinuri poți face, mai ales că a început campania de imunizare pe 2014. Copii și vârstnicii pot primi vaccin antigripal gratuit, așa că nu mai pierde timpul. 35 de lei costă vaccinul antigripal pentru noi restul.
Extra:
– 35 lei antigripal http://www.zoso.ro/antigripal/
După ce faci injecția poți avea umflătură în zona respectivă și chiar febră. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar lucrează și nu că vaccinul te-a îmbolnăvit.
Mulțumesc că m-ai urmărit până aici. Despre vaccinuri și într-un alt episod. Citeste mai multe pe
https://provaccin.wordpress.com/
http://insulaindoielii.ro/category/vaccinuri-2/
Sunt multe de zis despre vaccinuri, dar haide să vedem ce întrebare avem săptămâna aceasta de la Manuel, din Brașov: de ce nu putem vedea atomii?
Ei bine, dragă Manuel, atomii au o mărime de numai 0.2 nm, adică o cincime de miliardime de metru. Ochii noștrii pot vedea doar lucruri care au cel puțin 10 micrometri, adică de grosimea unui fir de păr.
Microscoapele optice măresc de 1000x, dar au și ele o limită. Ajungem la microscopul cu electroni, care poate mări de 100 000 de ori, dar nici acesta nu este cel mai tare.
Extra:
http://en.wikipedia.org/wiki/Naked_eye
http://tehgeektive.com/2014/09/02/how-does-an-electron-microscope-work-check-jeol-jsm-t200/
http://interestingengineering.com/the-worlds-smallest-movie-made-with-atoms/
Cel mai bun microscop ce există este microscopul cu efect de tunel și are o rezoluție de 0,1 nm. Cu el poți vedea inclusiv cei mai mici atomi. Un asemeea microscop a fost folosit de cei de la IBM în 2013 pentru a face cel mai mic film din lume, film în care au manipulat atomii bucată cu bucată.
Te invit să îl vezi cu mine:
Mulțumesc, Manuel, de întrebare.
În fiecare săptămână voi răspunde și la o întrebare aleatorie despre orice legat de știință și tehnologie, așa că nu uita să lași întrebarea ta pe:
– tehnocultura.com
– YouTube : youtube.com/tehnocultura
– Facebook : facebook.com/tehnocultura
sau prin email la manuel@tehnocultura.com
Rămâi cu mine să stăm de vorbă cu invitatul nostru în interviul ce urmează. Vom afla despre importanța vaccinurilor chiar de la un medic.
Fii o sumă de atomi curioși.
****
[Interviu]
Știri
1. Pastile anti-ebola
http://www.compoundchem.com/2014/11/18/eboladrugs/
Mulțumesc că ai urmărit interviul despre vaccinuri. Te invit acum la știrile săptămânii.
În 2014 am aflat că epidemia de Ebola a ucis deja 10 000 de oameni în Africa de Vest. Comparativ cu milioanele de oameni care cad anual victimă malariei, febrei galbene și foametei, ebola este copil mic, dar atrage atenția prin modul ciudat în care mor oamenii.
(sursa http://www.nbcnews.com/storyline/ebola-virus-outbreak/second-u-s-ebola-case-confirmed-caregiver-remains-isolation-n223976 )
Ebola atacă sistemul imunitar și, în faze avasate, duce la hemoragii interne și hemoragii prin orificii precum ochi sau urechi. Din fericire se transmite numai prin contact direct, nu prin aer.
În Africa de Vest 70-80% din cei infectați cu Ebola mor. Dacă ar fi fost o boală care se transmitea pe calea aerului, atunci am fi avut un dezastru de mii de ori mai mare.
Ce face transmisia prin aer așa de periculoasă? Dacă un om strănută, picăturile de salivă se duc pe pereți și apoi se depun, nu? Ei bine, la boli transmisibile pe calea aerului avem de-a face cu picături Flugge (0.1 – 0.2 mm), ele sunt eliminate în aerul din cameră și sunt inițiat umede, dar se usucă și apoi rămân în aerul din cameră pentru mai bine de 2 ore. Cine intră acolo este infectat automat.
Dat fiind că teama unei epidemii de Ebola este mare, s-a ajuns la folosirea a două vaccinuri împotriva Ebola în Africa de vest: brincidofovir și favipiravir.
(sursa http://www.compoundchem.com/2014/11/18/eboladrugs/ )
Brincidofovir, folosit adesea împotriva variolei, a fost folosit pe unul dintre bolnavii trimiși în SUA și a eliminat virusul Ebola. Încă se fac teste, dar sunt promițătoare.
Al doilea vaccin, favipiravir, este un vaccin antiviral cu efecte bune în cazul virușilor ARN precum sunt cei care generează gripa sau febra galbenă. A salvat viața asistentei franceze care a fost infectată în Liberia de curând. Încă este în teste.
Este important de știut că bolnavii de Ebola au o speranță cât de mică. Felicitări creatorilor acelor vaccinuri!
2. Tampoane Gecko
http://phys.org/news/2014-11-gecko-pads-climb-glass-wall.html
Acum ai să aflăm cum reușesc spionii să se urce pe trunurile de sticlă de prin lume.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford din SUA au creat tampoane după modelul membrelor sopârlelor Gecko. Este știut faptul că Gecko au pori foarte mici care le permit să se prindă de aproape orice suprafață.
(sursa http://phys.org/news/2014-11-gecko-pads-climb-glass-wall.html )
Pe fiecare picior Gecko au firicele minuscule numite setae. Ele sunt atât de mici încât fiecare dintre ele este atras de către moleculele din perete. Dacă multiplici atracția aceasta de mii de ori, pe câte firicele de păr există pe piciorul unui Gecko, obții soluția perfectă pentru cățărat vertical.
De aceea cei de la Stanford au căutat să imite sopârlele Gecko și chiar au reușit. Deocamdată se pot cățăra numai pe sticlă, dar cercetătorii speră să facă tampoane Gecko bune de folosit și pe alte sufrațete.
3. Remediu cancer creier
https://www.youtube.com/watch?v=hxBQgfcuxak&feature=em-uploademail
http://www.insidescience.org/content/brain-cap-battles-cancer/2321
Ultima știre a acestui episod vine din lumea luptei împotriva cancerului. Chiar dacă părerea generală este că nu se fac cercetări în direcția aceasta, află că multe laboratoare din lume caută un remediu.
Problema principală în lupta împotriva cancerului este detectarea la timp și tratarea acestuia. Din păcate oamenii folosesc soluții homeopate sau naturale, pe cum zic ei, în loc să apeleze la medici în caz de cancer. Apoi, când situațiile se agravează, apelează la medici. Dar este prea târziu.
La fel a fost și cazul lui Steve Job care ar fi avut șanse de supraviețuire folosind chimioterapia, dar a preferat să folosească remedii naturiste și a murit.
Extra:
– Steve Jobs a folosit 9 luni medicina alternativă, ineficientă. înainte de a alege operația
http://www.sciencebasedmedicine.org/steve-jobs-medical-reality-distortion-field/
Combaterea cancerului de creier se face, mai nou, cu ajutorul unor căciuli cu electrozi. Acele căciuli au între 10 – 20 de electrozi prinși de capul pacientului și trimit semnale electrice direct în creier.
Acele semnale electrice au rolul de a inhiba creșterea tumorii, ba chiar o micșorează în timp. Terapia se numește non-invazivă, pentru că tumoarea nu este îndepărtată prin operație pe creier.
Cei de la Inside Science au raportat faptul că o femeie de 50 de ani din SUA, Karen Smith, folosește căciula cu electrozi pentru că are glioblastomă, o formă agresivă de cancer la creier care poate reveni, chiar și după vindecare.
Samuel Goldlust, neuro-oncologist de la Centrul Oncologic John Theurer din Centrul Medical al Universității din Hackensack, New Jersey, SUA, spune că blocând creșterea tumorilor, tu le ucizi puțin câte puțin.
Metoda este încă în teste clinice iar Karen Smith folosește căciula cu electrozi de aproape un an de zile. Este mai eficientă decât folosirea citostaticelor ori a radiației pentru a ucide tumorile.
Așteptăm rezultatele din viitor și eventual o implementare în toate spitalele.
Îți mulțumesc că ai fost alături de mine și în acest episod și te invit să trimiți sugestii, comentarii sau întrebări pe:
– tehnocultura.com
– YouTube : youtube.com/tehnocultura
– Facebook : facebook.com/tehnocultura
sau prin email la manuel@tehnocultura.com.
Ne vedem data viitoare.
Fii o sumă de atomi curioși!
*******
9 răspunsuri la “Tehnocultura TVS 006 – Vaccinurile”
Daca ai curaj, fa un interviu asemanator cu domnul profesor doctor Pavel Chirila!
Nu este vorba de curaj. Iata ce zice biografia dumnealui: „- are supraspecializare in fitoterapie si homeopatie”
De aici: http://www.sanatatesiviata.ro/alimentatie-sanatoasa/95-prof-dr-pavel-chirila
Nu pot accepta si nici invita la discutii cineva care promoveaza homeopatia pe post de stiinta. Asadar, nu se pune problema de „curaj”,
ci de obiectivism stiintific.
Felicitari pentru emisiune.
Antivaccinismul si homeopatia au un singur lucru in comun: predilectia spre cult si mai putin analizarea dovezilor.
Multumesc pentru trimiterea la provaccin.wordpress.com
Eu as zice ca ideea de cult este doar o imbracaminte. O buna parte din oameni sunt tematori referitor la injectii si cauta orice motiv posibil ca sa nu fie vaccinati. Altii nu vor sa conceapa introducerea unor substante in corp. In final as zice ca este vorba de o teama mascata bine sub forma unei apartenente la un cult.
Este drept ca imi este usor sa ii condamn pe acesti oameni si o fac, insa cred ca trebuie studiat fenomenul mult mai bine. Poate ca ar fi mai simplu daca toate vaccinurile s-ar putea administra sub forma unui plasture sau a unei pastile. Este clar ca trebuie lucrat la nivel psihologic, nu la nivel de dovezi, pentru ca nici o dovada nu va convinge un anti-vaccinist ca nu gandeste deloc bine.
1 din 4 oameni este alergic. Reactile alergice sunt mult mai puternice la un copil foarte mic si pot aparea si in 1 ora – 24 ore (eu am reactii si la 48 ore).
Multa lume nu vaccineaza pentru ca vaccinarea nu functioneaza decat in 30-50% din cazuri. Va recomand sa va testati de anticorpi dupa un vaccin…
Ceea ce zici este o dezinformare grosolana. Vaccinurile ajuta in mai bine de 99,99999% din cazuri pentru ca pregatesc corpul pentur lupta cu patogenii. Ceea ce zici tu legat de alergii este adevarat la un proces
[…] vaccinuri s-a scris mult, am făcut chiar și un episod Tehnocultura pe tema aceasta, și totuși sunt voci care cred că sunt rele. Nu sunt rele și, dacă părinții […]
[…] Scriu tot la fel de mult, dar în articole mai mari de genul acestuia. […]
[…] De ce avem nevoie de vaccinuri rapel? – Vaccine mom – Despre vaccinuri la TVS BRasov – Interviu cu Oana Falup Pĕcurariu legat de vaccinuri – Adevărul despre vaccinuri: […]