Categorii
Știință

Dr. MIT to the rescue: impotență, strănut, albirea dinților, dulciuri, infarct, carii, fumat

A trecut ceva timp de când nu am mai pus filmulețele educative ale Dr. MIT, dar le-am păstrat cu sfințenie pentru o perioadă puțin mai relaxată cum este chiar acum. Bogdan Ivănescu este cel care ne va explica modul în care anumite afectiuni apar și ce trebuie să facem ca să scăpăm de ele.

În buna tradiție a Tehnoculturei noi tratăm aici și subiectul sănătății, știut fiind că sunt destui „doctori” prin peisajul mioritic gata să îți vândă pastile care nu ajută la nimic. Măcar să știm cu ce avem de-a face.

#1. De ce strănutăm când ne uităm la Soare la lumina puternică?

Circa 25% dintre oameni strănută când simt o variație puternică a luminii. Se pare că și nervii care se ocupă de reflexul pupilar pot genera strănutul. Nu se știe exact de ce, dar se pare că nervii ajung să trimită semnale care sunt intepretate greșit de creier și astfel se generează strănutul.

#2. Fumat – Poți deveni impotent fumând?

Nu chiar, dar riscul este mărit. De ce? Cianurile, crezolii și arsenicul din tutunul din țigări va determina o vascularizate mai scăzută a penisului.

Fumatul poate duce la hipoxie (lipsa oxigenului), creșterea coagulabilității și inflamația tunicii medii a arterelor lucru ce are ca rezultat presiunea insuficientă a sângelui în corpii cavernoși și, deci, lipsa erecției.

Este vorba de fumătorii cronici aici.

#3. Fumat – Cariile pot fi provocate și de fumat?

Cariile sunt generate de bacterii care scad pH-ul din gură sub 5,5. Un asemenea pH mic, acid, duce la slăbirea puterii de remineralizare a dinților. Reminerabilizarea dinților se face când dormim. Dinții preiau din salivă mineralele necesare pentru a reconstrui pereții dinților.

Fumatul duce la generarea unei cantități mai mici de salivă iar saliva generată devine acidă, cu pH sub 5,5 din cauza compușilor chimici din țigări. În concluzie fumatul poate provoca unele carii.

Fumat – Infractul poat fi provocat de fumat?

Infarctul este descris ca fiind întreruperea fluxului sanguin la nivelul unei porțiuni a cordului. Rezultatul? Moartea celulelor miocardice (ale inimii). La baza acestui fenomen stă lipsa oxigenului.

Arterele coronare pot fi blocate de către unii din cei 7000 de compusi chimici din țigări. La fel ca în cazul impotenței fumatul poate duce la hipoxie (lipsa oxigenului), creșterea coagulabilității și inflamația tunicii medii, dar la arterele inimii. Acestea vor duce la blocarea fluxului sanguin in arterele inimii și, mai apoi, la infarct.

Riscul de infarct al fumătorilor cronici este de trei ori mai mare decât al nefumătorilor.

Dinți – Albirea lor nu este tocmai o idee bună

Albirea dinților este un procedeu prin care oamenii vor să obțină dinți mai albi decât in mod natural. Albirea se face prin îndepărtarea depunerilor din porii smalțului cu ajutorul apei oxigenate.

Dacă faci prea des operatia acesta, atunci sensibilitatea dentară va crește, mai ales că efectul de albire nu ține mult (7 zile – 1 an). Riscul? Poti face carii, pe lângă durerile de dinti ce însoțesc asemenea operațiuni.

Dinti – Cariile pot fi provocate și de dulciuri

Caria este gaura ce apre în dinte, dar ea este carie încă din momentul în care dintele începe să se demineralizeze și să se coloreze pe anumite zone. Când se formează o carie smalțul este primul atacat și nu se mai poate remineraliza la timp. În mod normal dintele se poate remineraliza noaptea, când dormi, prin faptul că își preia mineralele necesare din saliva ta.

Cariile sunt generate de bacterii (streptococi: streptococus mutans și streptococus sobrinus + lactobacili) care atacă la nivel chimic smalțul. Ele fac acest lucru scăzând pH-ul salivei, lucru ce duce la demineralizarea smalțului, el devenind poros și mai ușor de spart.

Dintele se poate reface prin remineralizare, dar saliva trebuie să aibă un pH minim de 5,5. Saliva are un pH neutru (7,4 – 6,2). Bacteriile reușesc, cu ajutorul sucrozei (glucoză + fructoză) din dulciuri, să scadă pH-ul și să genereze cariile.

Așdar, ai grijă ca măcar seara, înainte de somn, să te speli pe dinti.

Cum salvezi de la moarte persoane care șe îneacă în timp ce mănâncă?

Atunci când cineva se îneacă în mâncare acest lucru înseamnă că mâncarea a intrat în trahee, tubul prin care ajunge aerul la plămâni.

Ca să îl salvezi NU îi da palme pe spate, pentru că s-ar putea să împingi măncarea mai jos pe trahee. În schimb folosește manevra Heimlich prin care forțezi ieșirea aerului din plămâni.

Manevra Heimlich spune că trebuie să stai în spatele victimei, să strângi o mână sub forma unui pumn și să o ții sub diafragmă.

Apoi, prin maxim 5 mișcări bruște trebuie șă strângi victima puternic obligănd-o să expulzeze aerul din plămâni și, în acest fel, șă scoată mâncarea din trahee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.