Categorii
Podcast Știință

Tehnocultura Interviuri #006 – Despre vaccinuri cu Oana Falup Pĕcurariu

In episodul 6, despre Vaccinuri, difuzat la TVS Brașov în data de 03 februarie 2014, marti, orele 20:30, s-a discutat despre vaccinuri cu doctor Oana Falup Pĕcurariu.

Vezi transcriptul întregii emisiuni aici.

Oana Falup Pĕcurariu este Medic primar pediatru, Doctor în Știinte Medicale și Sef lucrări pediatrie la Facultatea de Medicină la Universitatea “Transilvania” Brașov.

De la doamna doctor am aflat că vaccinurile au salvat zeci de milioane de vieți și am afla modul în care aceste vaccinuri ne protejează.

In primul rând vaccinurile se iau ca metodă de prevenție. Ele sunt create pentru a ne pregăti corpul pentru viitoarele lupte. O formă de antrenament.

Un vaccin obșinuit conține un antigen și adjuvanți. Antigenul are rolul de a da alarma în sistemul imunitar iar adjuvantul are arolul de a amplifica răspunsul.

Tipuri obișnuite de antigeni sunt bacterii sau virusuri inactive ori ameliorate, proteine sau părți din patogeni. Uneori ca antigeni se folosesc chair și variante inactive de bacterii sau virusuri înrudite.

Odată ce antigenul este introdus în corp sistemul imunitar atacă antigenul și creează antocorpii specifici acelui patogen.

După această întâlnire cu antigenul sistemul imunitar ține minte cu cine a avut de-a face și, atunci când persoana respectivă se îmbolnăvește, sistemul imunitar știe deja ce trebuie făcut pentru a elimina toți patogenii respectivi din corp.

2 răspunsuri la “Tehnocultura Interviuri #006 – Despre vaccinuri cu Oana Falup Pĕcurariu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.