Categorii
Podcast Știință Tehnologie

F@TC 019 – Cum funcționează termosul?

Un termos sau un vas Dewar este un flacon cu doi pereți între care este vid. Rolul acestuia este de a menține obiectele din acesta la o temperatură apropiată de cea pe care o aveau când au fost puse în acel flacon.

Despre funcționarea termosului ne povestește Conf. Dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea “Transilvania” Brasov, Laboratorul Fizică Aplicată și Computațională.

Termosul a fost inventat în 1892 de Sir James Dewar și purta numele de flacon cu vid sau vas Dewar.

Principiul de funcționare al termosului este următorul: lichidul din termos este menținut la o temperatură constantă prin limitarea interacțiunii pereților cu mediul exterior.

Termosul are doi pereți între care este vid. Pe peretele interior este pus un strat reflectant pentru a reflecta în interiorul vasului radiația termică provenită de la lichid.

Folosirea vidului pe post de izolator termic este o decizie bună în acest caz pentru că acolo unde este vid singurul mod prin care un corp pierde căldură este prin radiația termică.

În mod normal corpurile își micșorează temperatura prin pierderea de căldură venind în contact cu mediul înconjurător (fenomenele de conducție și convecție).

Dacă în mediul înconjurător avem vid, atunci corpului respectiv îi va lua mult mai mult timp pentru a pierde căldura.

Trebuie subliniată aici diferenta dintre căldură și temperatură. Temperatura este un parametru de stare, adică un număr ce exprimă suma tuturor energiilor cinetice ale atomilor ce compun acel corp.

Căldura, în schimb, este un transfer de energie, o cantitate de energie termică mutată dintr-un loc în altul.

Ca și curiozitate, dat fiind că vidul este un izolator termic, un om ar putea supraviețui până la 90 de secunde în spațiul cosmic fără echipament de protecție. Citește mai multe aici: http://tehnocultura.com/2014/09/08/vid-cosmic-nici-un-bai-oamenii-pot-supravietui-vidului-cosmic-pana-la-90-de-secunde/
termos-thumb

AUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes

–––––-
Surse
– termos – http://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_flask
– omul în vidul cosmic – http://tehnocultura.com/2014/09/08/vid-cosmic-nici-un-bai-oamenii-pot-supravietui-vidului-cosmic-pana-la-90-de-secunde/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.