Categorii
Podcast Știință

F@TC 021 – Cum apare magnetismul terestru?

Magnetismul terestru apare în urma generării de curent electric în interiorul planetei. Acest curent electric se generează datorită fenomenului de convecție și datorită frecării dintre diferitele straturi ale interiorului planetei.

Despre magnetismul terestru ne povestește Conf. Dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea “Transilvania” Brasov, Laboratorul Fizică Aplicată și Computațională.

Convecția este un fenomen prin care materia încălzită se ridică spre suprafață iar materia puțin mai rece cade către interior. Au loc astfel transfer de ioni metalici Intre diferitele straturi, mai ales că interioul planetei este lichid.

Se știe că sarcina electrică în mișcare determină apariția unui câmp electric, astfel că fenomenul de convecție și frecarea dintre straturi sunt vazute ca fiind principalele generatoare de câmp magnetic.

Acest curent electric din interiorul planetei generează un câmp magnetic cunoscut sub numele de magnetosferă. Magnetosfera are linii de câmp magnetic ce ies din polul nord magnetic (polul sud geografic) și intră în polul sud magnetic (polul nord geografic).

Aceste linii de câmp ne protezează de radiația din vântul solar. Radiația din vântul solar este compusă din particule (electroni, protoni, ioni) care sunt accelerate la viteze foarte mari iar acestea pot afecta viața pe Pământ.

Datorită existenței liniilor de câmp magnetic aceste particule nu mai ajung la nivelul solului, ci sunt dirijate către poli ori dincolo de planeta noastră, creând astfel o barieră în calea văntului solar.

Filmat și editat de Manuel Cheța: http://tehnocultura.com
magnetosfera-thumb

AUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes


Surse:
– magnetismul terestru: http://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_magnetic_field
– geofizica: http://sfm.asm.md/ftm/vol1nr2/geofizica.pdf
– geodinamica: http://nuclearplanet.com/Herndon’s%20Geodynamics.html
– magnetosferă și vânt solar: http://sci.esa.int/cluster/36447-direct-observation-of-3d-magnetic-reconnection/
– despre magnetosferă: http://www.windows2universe.org/earth/Magnetosphere/earth_magnetic_poles.html
– aurora: http://www.davidstrange.org.uk/aurorae.html
– magnetosfera: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NASA%E2%80%99s_Wind_Mission_Encounters_%E2%80%98SLAMS%E2%80%99_Waves_(unlabeled_version).jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.