Categorii
Podcast Știință

M@TC 003 – Matematica piramidelor egiptene

Ce matematică foloseau egiptenii pe vremea când au ridicat piramidele? Cât de multe ecuații trebuiau să rezolve? Ce nivel avea trigonometria pe acea vreme?

Invitat Prof. Univ. Dr. Emil STOICA din cadrul departamentului de Matematică și Informatică al Universității Transilvania Brasov.

După cum se șție (vezi referințele la final de descriere) egiptenii foloseau sistemul zecimal și aveau semne cuneiforme pentru a prezenta numere ca 10, 100 000 sau 100. Diferitele calcule ce le făceau erau legate strict de obiectele cu care lucrau.

Pe la vremea la care au ridicat Marea Piramidă a lui Gizeh matematica era relativ rudimentară iar abstractizarea, adică separarea numărului de un obiect anume, era un vis îndepărtat.

Egiptenii vorbeau mereu despre 8 oameni sau 5 căni, nu despre 8 sau 5 ca numere abstracte. Abstractizarea a fost introdusă de greci prin anii 600 – 300 îen.

Egiptenii aveau nevoie să știe să facă doar calcule simple de cosinus, sinus și tangentă, deși nu le numeau funcții la vremea respectivă. Pentru a ridica piramidele egiptenii trebuiau să știe baza triunghiului piramidelor și apoi înălțimea la care vor să ajungă. In plus mai trebuiau să știe înclinarea triunghiului care are ca bază o latură a pătratului.

O parte bună a piramidelor create de egipteni la vremea respectivă erau piramide dreptunghiulare regulate, adică aveau ca bază un pătrat.

Matematica egipteană cuprindea aritmetică, algebră, cu ecuații de grad I, trignometrie de bază și lucrau în mod comun cu cercuri, pătrate, triunghiuri și cu volume cilindrice, prismatice sau cu trunchiuri de piramidă.

S-a presupus că, în ridicarea piramidei de la Gizeh, s-a folosit numărul PI, însă acest lucru pare a fi doar o coincidență.

Filmat și editat de Manuel Cheța: http://tehnocultura.com

AUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes


Surse:
– matematica egiptenilor antici: http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Egyptian_mathematics
– ce calcule făceau egiptenii: http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/HistTopics/Egyptian_mathematics.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.