Categorii
Podcast Tehnologie

ET@TC 001 – Despre leduri cu Adi Pascu, Partea 1

Ledurile sau Light Emitting Diode sunt cipuri semiconductoare formate dintr-o jonctiune p-n care generează lumina chiar la zona de contact dintre cele două materiale. Ledurile sunt dispozitive solide care generează lumină printr-un proces diferit față de becurile cu incandescență.

Despre leduri ne vorbește Adi Pascu, pasionat de electrotehnică și fondatorul magazinelor de electrotehnică Mikado din Brașov.

Filmarea s-a făcut în laboratorul de electronică a Colegiului Tehnic Remus Răduleț cunoscut și sub numele de Liceul Energetic în Brașov. Mulțumită deschiderii profesorului Radu Tristu , curatorul laboratorului, am avut ocazia de a filma și de a testa câteva aparate.

Ledurile au cunoscut succesul economic prin 1968 – 1970, primele leduri fiind ledurile pe infraroșu.

Ledurile pot fi prinse pe suporți ficși sau pe suporți flexibili, așa-numitele ribbon leds. Ledurile de 3 Wați au nevoie de radiator pentru a fi ținute la temperaturi sub 100 de grade Celsius.

Ledurile sunt cele mai eficiente din punct de vedere a timpuli de utilizare și a consumului de energie. Un led poate funcționa până la 50 000 ore față de numai câteva mii de ore pentru un bec cu incandescență. De asemenea un led de 1 Watt poate genera lumină precum un bec de 8 Wați.

Filmat și editat de Manuel Cheța: http://tehnocultura.com

AUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes

––
Surse:
– led: https://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode#History
– imagine joncțiune p-n: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PnJunction-LED-E.svg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.