Categorii
Știință

Video Nature: cum se dezvoltă tumorile?


Nu avem des ocazia de a vedea animații educative din care să învățam cum funcționează universul din jurul nostru. Revista Nature are un canal de YouTube pe care putem vedea asemenea animații din când în când.

În filmul de mai sus aflăm cum se dezvoltă cancerul de piele și cum poate metastaza, adică se poate transmite în alte părți ale corpului. Modul prin care o tumoare se poate deplasa în alte părți este relativ simplu: fie prin contact direct cu alte țesuturi, din aproape în aproape, fie prin transportul unor celule canceroase către alte organe cu ajutorul sângelui.

În cazul tumorilor de piele, atunci când razele UV interactionează cu celulele pielii, codul ADN este alterat iar unele dintre celulele afectate se vor înmulți incontrolabil, consumând resursele și ducând la generarea unei mase adiționale care afectează buna funcționare a corpului.

Cancerul, numit și neoplasm, este o creștere necontrolată a unor celule care nu-și mai realizează scopul în organism și care afectează celulele din țesuturile din jurul lor. Există peste 200 de tipuri de cancer și tocmai de aceea este greu să găsești un tratament care să se aplice în fiecare caz, mai ales că indivizii reacționează diferit de la caz la caz.

Cele mai comune tratamente sunt chimioterapia, radioterapia, chimioterapie + tratament cu celule stem, imunoterapie, alte medicamente contra cancerului.

Chimioterapia poate fi foarte eficientă când se descoperă cancerul din timp, nu în faze terminale (metastază). În cazul chimioterapiei este vorba de folosirea unor substanțe chimice care ucid în mod specific celulele care se înmulțesc rapid, cum sunt cele ale cancerului, dar acele substanțe atacă și alte țesuturi din corp. Tocmai de aceea vezi oamenii slăbiți atunci când fac acest tratament. Dar este eficient atunci când este aplicat din timp.

Revenint la filmul de mai sus, sunt cazuri în care celulele canceroase evoluează și sistemul imunitar, respectiv celuele albe, leucocitele, nu recunosc țesuturile canceroase și nu le mai atacă. Urmărește filmul să afli modul de acțiune al cancerului și cum reacționează corpul în asemenea cazuri.

Alte asemenea filme Nature sunt mai jos!

Despre imunologia plămânilor:

Despre imunologia mucoasei intestinelor:

Întărirea sistemului imunitar pentru a lupta cu cancerul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.