Categorii
Știință

Anul 2015 în știință


BBC News a făcut un reportaj scurt de 26 de minute despre cele mai importante descoperiri și realizări ale științei în anul 2015. Um an plin de lucruri extraordinare și un an în care s-a realizat vacinul anti-Ebola.

Cele mai importante date ale anului 2015 în știință conform BBC News:
1. Sonda New Horizons a ajuns la planeta pitică Pluto și a trimis imagini cu văi și munți prezentate într-un detaliu fară precedent.
2. Noi specii de oameni descoperite în Africa: Homo Naledi și Australopithecus deyiremeda, ambele pierdute în negura timpului. Nu se știe exact care dintre speciile descoperite anul acesta și în trecut este cea care a stat la originea Homo Sapiens.
3. Solar Impulse a reușit sa facă o bună parte din înconjurul lumii cu motoare ținute în viață numai de celule solare. Un record mondial.
4. John Hitchinson, cercetător englez, încearcă să afle de ce pinguinii merg clătinat. Pinguinii preistorici erau de mărimea oamenilor și aveau corpul înclinat în față, nu vertical ca cei de azi.
5. Celule stem folosite pentru a vindeca un londonez de orbire.
6. Vaccinul anti-Ebola este în lucru și se speră ca în 2016 să poată fi folosit de mase.
7. Unui pacient î se cere să cânte în timp ce o tumoare pe creier î se extirpează.
8. Copii care s-ar naște cu boli mortale din cauza mitocondriilor defecte sunt salvati de noile prevederi din Marea Britanie: copiii cu ADN de la trei persoane: se scoate nucleaul de la obulul fertilizat, se introduce acel nucleu în alt ovul și se rezolvă, astfel, problema mitrocondriilor defecte din primul ovul.
9. LHC și-a repornit motoarele în 2015 după o pauză de doi ani.
10. Construcția telescopului spațial al NASA numit James Webb Telescope se aproapie de final.
11. Olanda creează cele mai mari valuri artificiale în încercarea de a afla cum se pot proteja mai bine de furia mărilor.
12. Revoluția robotică la BBC.
13. Francezii au creat o copie fidelă a peșterii Chauvet unde se pot vedea râmășite umane și desene vechi de zeci de mii de ani. Pentru a prezenta peștera publicului larg francezii au decis crearea unei copii fidele.
14. Țestoasele din Madagascar riscă să devină o specie dispărută, așadar cei însărcinați cu conservarea acestor animale au început să deseneze coduri și modele pe carcasele țestoaselor în speranța că braconierii nu le vor mai ucide.
15. COP 21: 190 de țări membre ONU au semnat un tratat care să ducă la reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră. Speranța este că se va reduce încâlzirea globală la mai puțin de 2 grade Celsius față de nivelul pre-industrial.
16. Tim Peake este primul astronaut al UK care să stea pe ISS

Desigur, cei care au urmărit Tehnocultura au putut vedea știrile zilei la Linkurile zilei. Multe lucruri s-au petrecut în 2015 și mult mai multe se vor petrece în lumea științei în 2-16.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.