Categorii
Știință

Tot ce trebuie să știi despre materia întunecată într-un film scurt


De ceva decenii bune se încearcă detectarea particulei de materie întunecată. Din calcule șo observații reiese că acea particulă este prezentă peste tot în jurul nostru, dar ca interacționează extrem de greu cu celelalte particule.

I se zice materie întuncată pentru că nu se știe din ce este constitutită și pentru ca nu interacționează prin electromagnetism, forța nucleară tare sau forța nucleară slabă, ci doar prin intermediul gravitatiei. Colecții mari de materie întunecată pot fi identificate tocmai prin curbura spațiului ce o creează în zonele în care sunt localizate.

Se consideră că galaxia noastră este într-un nor de materie întunecată și că cea mai mare parte a acestei materii întunecate este grupată în centrul galaxiei. Simulările pe computer arată că dacă materia întunecată se grupează în interiorul Soarelui, atunci ar trebui să genereze neutrini care să fie detectați pe planeta noastră.

Tocmai de aceea există o serie de detectoare de neutrini care să verifice fașcicolele venite din direcția Soarelui. Deși nu știm exact ce este aceată materie întunecată, aceste particule care interacționează foarte slab trebuie să aibă câteva caracteristi foarte bine determinate pentru a exista.

Din ipoteze legate de comportamentul materiei întunecate rezultă că:
– materia întunecată nu este barionică, adică formată din neutroni sau protoni
– particulele de materie întunecată ar trebui să fie masive (masă mare, dimensiuni foarte mici)
CERN ar putea crea asemenea particule de materie întunecața și le-ar putea detecta prin lipsa unor energii din calculul final al ciocnirilor de la LHC
– este posibil să fie chiar neutrini
– în viața Sistemului Solar influența materiei întunecate este chiar mică

Un răspuns la “Tot ce trebuie să știi despre materia întunecată într-un film scurt”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.