Categorii
Știință

Începe Bucharest Science Festival

bucharest-science-festival-2016

Între 28 septemberie și 2 octombrie 2016 are loc Bucharest Science Festival, un festival al curiozității, al oamenilor care pun întrebări și care sunt într-o perpetuă căutare a adevarului folosind, ca lanternă, știința.

În cadrul festivalului sunt multe evenimente și va trebui să te uiți la program pentru a alege cele care te interesează mai mult. Se va discuta despre chimia planetei Marte, alimentele și organismul uman, misiunea umană către Planeta Roșie și altele. Asta numai în prima zi. Urmărește programul ca să vezi ce alte evenimente sunt.

Ca să știe organizatorii câți oameni sunt dornici să vină nu uita să dai attend la evenimentul ce l-au postat pe Facebook și nu uita să pui mâna pe ziarul festivalului, care este gratuit și îl găsești la toate locațiile partenere.

ziar-bucharest-science-festival

Tema principală a festivalului va fi colonizarea planetei Marte.

„Am apărut și am evoluat de-a lungul a milioane de ani, în Africa, și apoi am făcut un prim pas în afara acestui continent. Întâi am colonizat Europa și Asia, apoi, treptat, întregul pământ. Am învățat să străbatem oceanele și să zburăm. Am mers mereu mai departe, spre noi orizonturi. Curiozitatea a stat la baza progresului omenirii. Mereu am mers înainte încercând să descoperim ce se află dincolo. A sosit momentul pentru o nouă aventură: colonizarea Sistemului Solar. Acum ne îndreptăm privirile către Lună și Marte, către centura de asteroizi sau către sateliții lui Jupiter. La o primă vedere, planeta Marte este aridă și inospitalieră, dar misiunile spațiale din ultimele decenii au început să ridice valul aparențelor. În cadrul Bucharest Science Festival 2016, vom aborda colonizarea lui Marte, provocările pe care o astfel de acțiune unică în istorie le va genera”, a declarat Alexandru Toma Pătraşcu, Directorul Bucharest Science Festival.

Muzica oficială a festivalului va fi asigurată de John D. Boswell (melodysheep), un artist pasionat de muzică și știință, care își propune să transmită prin creațiile sale un mesaj încărcat de semnificații, oferind simultan o experiență muzicală plăcută. Ascultă, mai jos, Symphony of Science:

10 lucruri mai puțin cunoscute despre Marte
– Pe Marte te simți mai „ușor”. Când oamenii vor reuși să pășească pe planeta roșie, se vor simți mai ușori, la propriu, decât pe planeta pe care obișnuim să o numim „casă”. Și asta pentru că pe Marte, gravitația este cu 62,5% mai slabă decât pe Terra.
– Cel mai înalt munte munte din întregul Sistem Solar. Marte găzduiește cel mai înalt munte, un vulcan care este de trei ori mai înalt decât Muntele Everest, având o înălțime de 22 de kilometri.
– Prima observație printr-un telescop. Deşi este cunoscută din preistorie, putând fi observată noaptea cu ochiul liber, astronomul italian Galileo Galilei a fost primul om care a studiat planeta Marte printr-un telescop.
– Planeta Cairo. Cairo înseamnă Marte în limba arabă. Capitala Egiptului a fost numită astfel, se pare, întrucât planeta răsărea în ziua în care s-a fondat orașul.
– Un an pe Marte. Un an marțian este echivalentul a 687 de zile pe Pământ, în timp ce o zi pe Marte durează doar cu 40 de minute mai mult decât o zi „pământeană”.
– Cel mai aproape de Pământ. În anul 2003, Marte a fost cel mai aproape de Pământ din ultimii 60.000 de ani, fiind la o distanță de 56 milioane de kilometri de planeta noastră. Nu va mai fi atât de aproape de noi până în anul 2287.
– Semne de viață. În 2003, cercetătorii de la NASA au descoperit urme de metan în atmosfera marţiană, ceea ce ar putea indica prezenţa vieţii. Pe Pământ, peste 90% din metan este produs de organismele vii.
– Apă pe Marte. Cercetătorii au descoperit apă în stare lichidă în timpul verii marțiene.
– Aterizare pe Marte. Peste mai puţin de o lună, pe 19 octombrie, urmează să aterizeze pe Marte modulul Schiaparelli, lansat în cadrul misiunii ExoMars 2016 a Agenţiei Spaţiale Europene.
– Explorare și colonizare. NASA plănuiește o misiune cu echipaj uman până în anul 2030, iar în perioada următoare se vor face pași istorici pentru a extinde prezența omului dincolo de Pământ.

Despre Bucharest Science Festival

Bucharest Science Festival este primul festival de acest gen şi cel mai important eveniment de promovare a ştiinţei din România. Fondat în 2013, Festivalul se desfăşoară anual la sfârşitul lui septembrie şi include zeci de evenimente (expoziţii temporare, ateliere interactive, conferinţe, dezbateri, proiecţii de documentare etc.).

De asemenea, în fiecare an s-au alăturat în calitate de invitaţi speciali personalităţi marcante din străinătate, active în zona ştiinţei şi a promovării acesteia, precum dr. David Hilmers, astronaut NASA, dr. Gilles Boeuf, Preşedintele Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Paris sau Ferdinand Habsburg, fondator şi Director General al Da Vinci TV.

Ediţia din acest an se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Așadar, cine merge la Bucharest Science Festival?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.