Categorii
Practic

Cum să nu cazi în plasa recenziilor pe site-uri precum Amazon.com

De ce scriu acest articol?

Trăim în mod evident în lumea cumpărăturilor online. Anul 2020 l-a îmbogățit și mai tare pe nenea Jeff Bezos întrucât oamenii au cumpărat de pe internet mai mult decât în trecut, iar amazon.com a devenit cumva sinonim cu cumpărăturile online. Dacă ești în România poate încă preferi emag.ro sau alte magazine locale, dar fiecare retailer online suferă de problema asta. Ideea e că deși mă consider un „cumpărător” online versat, am pățit să mă las dus de val de numărul de stele afișate în dreptul unui produs și mi-am pierdut vigilența, cumpărând uneori produse de o calitate insuficientă sau pur și simplu de neiertat de proastă. Astfel încât am decis să împărtășesc cu voi câteva din lecțiile pe care le-am învățat în 2020, anul cumpărăturilor online.

Cum am fost „mituit” pentru o recenzie

Trebuie să recunosc că în vreo două ocazii am făcut parte din problemă din motive egoiste. Dar ca mine sunt nu mulți, ci foarte mulți. Detaliez: în urmă cu vreo 4 ani mi-am dorit o dronă. Nu îmi permiteam un DJI, mai ales că era cumva înainte ca ei să lanseze drone din gama Mavic Mini și prețurile erau destul de prohibitive pentru modelele mari. În plus îmi doream doar o jucărie cu care să mai irosesc niște timp, nu aveam de gând să mă apuc de filmat nunți. Dar existau alternative suficiente de la brand-uri „no-name” chinezești, undeva sub 200 de euro. Am început să cercetez pe site-uri de profil și canale de YouTube probabil câteva săptămâni înainte să decid ce anume dronă vreau. Întrucât nu face scopul acestui articol, nu voi da niciun fel de nume de marcă și voi presupune că dacă ăștia procedează astfel, ceva similar se întâmplă peste tot.

Zis și făcut. Am ales, am cumpărat bineînțeles de pe amazon, m-am jucat și m-am dezumflat când mi-am dat seama că nu ai cum să cumperi o dronă performantă sub 200 de euro. Lesson learned. La ceva timp însă, probabil undeva la 6 luni până la un an, primesc un mail de la un reprezentant al companiei respective, care mă întreabă politicos dacă nu vreau să testez cea mai nouă dronă a lor cu GPS. Am răspuns și am cerut mai multe detalii, întrucât părea aproape incredibil ca eu, un simplu cetățean vorba aia, să primesc această incredibilă onoare (sau așa părea în capul meu atunci). Mi s-a explicat că nu trebuie „dăcât” să comand drona de pe amazon pe cheltuiala mea, să le trimit codul achiziției și un cont de PayPal, iar ei se vor asigura că primesc banii înapoi. Apoi să testez produsul, să îi fac două-trei poze și să încarc o recenzie pe amazon la final. Drona rămâne a mea.

Piața dronelor de mici dimensiuni este foarte atractivă pentru producătorii din China. Dar chiar dacă arată a DJI și miroase a DJI, nu înseamnă că zboară ca DJI. Unele produse pur și simplu nu pot fi făcute la aceleași standarde pentru jumătate din preț.

Pe foarte scurt, am primit, am testat, am constatat că e proastă și am scris asta foarte inocent în review-ul solicitat de companie, în speranța că cei care vor da banii pe produs vor știi exact ce cumpără. Evident, la acel moment toate celelalte review-uri (pesemne scrise de alți fericiți participanți la test) erau foarte pozitive și atribuiau 5 stele produsului. Al meu dădea 3 cu indulgență. Ce a urmat a fost un mail mustrător din partea reprezentantului companiei, în care mi se aducea la cunoștință că era de dorit un review pozitiv și că am făcut extrem de rău că am îndrăznit să vorbesc despre defectele unui produs (dealtfel foarte prost) primit „cadou”. Discuția care a urmat nu mai contează. Ce contează este că în ciuda a tot ce s-a întâmplat în acele zile, un an mai târziu când a fost lansată noua generație, am fost contactat din nou, dar am refuzat politicos. Se pare că nu fusesem trecut pe lista neagră.

Deci cum citim review-urile?

Zicala aia cu „dacă ceva pare prea bun (a se citi ieftin) ca să fie adevărat, așa și este” stă în picioare. Povestea din paragraful anterior vrea să sublinieze cât de ușor și ieftin este să cumperi, respectiv să oferi niște recenzii bune pe site-uri precum amazon.com, emag.ro etc. Iată cum procedez eu pentru a minimiza șansele să iau țeapă, căci a le exclude este aproape imposibil.

Numărul mare de review-uri și faptul că un produs are peste 4 stele din 5 erau cândva semn că produsul este apreciat. Azi poate fi doar marca unui produs mediocru cu recenzii cumpărate.

In primul rând, folosește filtrele. Din principiu nu aș cumpăra niciun produs care are un scor mediu sub 4 stele, deci în primul rând exclude-le pe ălea. Apoi numărul recenziilor este important dar aici apare prima problemă – cu cât un produs are recenzii mai multe, cu atât șansele ca multe dintre ele să fie cumpărate cresc. Este un risc ce trebuie însă asumat.

Apoi etichetele de genul „Amazon Choice” sau „Best Seller” sunt un semnal mai degrabă de alarmă în ultimul timp, decât marca unui produs decent. Nu cumpăra bazându-te pe ele ci asigură-te că treci prin cel mai important pas și citește review-urile. DAR! Începe întotdeauna cu cele negative! E lesne de înțeles de ce – va fi foarte greu să găsești pe cele pozitive și totodată SINCERE în marea de cumpărate. Mai degrabă vezi cu ce probleme sau neplăceri se confruntă cei care au dat o stea sau două. De cele mai multe ori vei găsi acolo probleme care pot fi „dealbreaker” pentru tine – o politică proastă de retur, puncte slabe, calitate neconformă etc.

Dacă vrei totuși să citești și recenziile de 5 stele nici o problemă, dar fii atent la cele cu prea multe cuvinte, paragrafe întregi, superlative și expresii care parcă pun produsul într-o lumina prea bună. De multe ori review-urile plătite sunt scrise așa pentru a impresiona clientul care – ai ghicit! – nu ești tu, ci vânzătorul.

Amazon oferă posibilități multiple de filtrare a comentariilor. Nu uita să le citești și pe cele nefavorabile pentru a vedea cu ce se confruntă cumpărătorii. Comentariile de la cumpărători verificați pot la fel de bine să fie plătite.

O altă practică utilă și foarte simplă, mai ales dacă ai de gând să cumperi chestii scumpe, este să te documentezi pe site-uri de profil sau pe bloguri despre lucrurile la care ar trebui să fii atent când cumperi un produs, indiferent că vorbim despre electronice, computere, sau cuiere. Vei fi mult mai atent la detalii când știi care dintre ele sunt mai importante. Totodată pe YouTube poți găsi recenzii video bune la aproape orice îți trece prin cap și ai ocazia să vezi produsul respectiv și în acțiune.

Un fel de concluzie

Știu, am scris mult, dar dacă ai avut răbdare să citești până aici, consideră-te mai pregătit pentru următoarea mare achiziție online. Oferind suficientă atenție lucrurilor de mai sus poți să scazi șansele de a lua țeapă sau pur și simplu poți face cea mai bună alegere pe banii tăi. Dacă consideri util acest articol, ne poți ajuta cu un share pe platforma ta preferată de socializare ajutând astfel mai multă lume să își crească vigilența în magazinele online.

Un răspuns la “Cum să nu cazi în plasa recenziilor pe site-uri precum Amazon.com”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.